dsc_6554_merun_zazvor_400_wod

Prý česnek hadr. Česnek se sem vážně nehodí, ale zkuste zázvor! Ovšem samotný jen na vlastní nebezpečí!

Suroviny: 1kg vypeckovaných meruněk, 1/2kg krystalového cukru, 1bal. Gelfixu 2:1, 1-2 lžičky kyseliny citronové, 1-2 lžíce čerstvě nastrouháného zázvoru

dsc_6522_zazvor_640_wod

Postup: Vypeckované a očištěné meruňky nakrájíme na menší kousky, zalijeme 1dl vody a přivádíme k varu. Nastrouháme očištěný zázvor  cca 1-2 polévkové lžíce přidáme do meruňkové hmoty. Mícháme. Do horkých meruněk vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru a minutu povaříme. Do hmoty ponoříme ponorný mixer a meruňky rozmixujeme. Pak vsypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Vyzkoušíme želírování – kápneme na talířek malou lžičku marmelády a pokud netuhne, přidáme 1-2 lžičky kyseliny citronové. Stáhneme plamen pod hrncem, plníme skleničky, které po naplnění postavíme na víčko. Hrdlo sklenice i víčko musejí být opravdu suché, než sklenici uzavřeme. Po půl hodině můžeme sklenice postavit zpět dnem dolů.

dsc_6500_mernky_640_2_wod