
Prý česnek hadr. Česnek se sem vážně nehodí, ale zkuste zázvor! Ovšem samotný jen na vlastní nebezpečí!
Suroviny: 1kg vypeckovaných meruněk, 1/2kg krystalového cukru, 1bal. Gelfixu 2:1, 1-2 lžičky kyseliny citronové, 1-2 lžíce čerstvě nastrouháného zázvoru

Postup: Vypeckované a očištěné meruňky nakrájíme na menší kousky, zalijeme 1dl vody a přivádíme k varu. Nastrouháme očištěný zázvor cca 1-2 polévkové lžíce přidáme do meruňkové hmoty. Mícháme. Do horkých meruněk vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru a minutu povaříme. Do hmoty ponoříme ponorný mixer a meruňky rozmixujeme. Pak vsypeme zbytek cukru, přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Vyzkoušíme želírování – kápneme na talířek malou lžičku marmelády a pokud netuhne, přidáme 1-2 lžičky kyseliny citronové. Stáhneme plamen pod hrncem, plníme skleničky, které po naplnění postavíme na víčko. Hrdlo sklenice i víčko musejí být opravdu suché, než sklenici uzavřeme. Po půl hodině můžeme sklenice postavit zpět dnem dolů.



1 komentář to 'Pikantní meruňková marmeláda'
11. 3. 2013
Úplně úžasné, dala jsem zázvoru asi 2x tolik a teď, když mě bolí v krku, je to vynikající. Svěží lehce štiplavá chuť. Dětem to ale asi chutnat nebude 🙁