
Letošní meruňkové bláznění mne přimělo k experimentování… Nebo obráceně?
Suroviny: 3kg vypeckovaných a očištěných meruněk, 1,5 litru vody, 1/2 kg krystalového cukru, hrst máty, 4-5 růžiček badyánu, 1 jablko

Absence zavařovacího hrnce mne letos neodradila ani od kompotu. Zatímco džemy a marmelády se pohodlně sterilizují postavením horké sklenice na víčko, zkusila jsem tento postup letos i na kompot. I zadařilo se! Drží všechny!
Postup: Do hrnce dáme vařit vodu s cukrem. Přidáme mátu a badyán. Jakmile voda začne vařit, přidáme do ní postupně meruňky a jablíčko na plátky. Mícháme velmi opatrně, abychom meruňkové půlky moc nerozbili. Vaříme dokud se meruňky nesvaří tak, že jsou všechny ponořené ve vodě, trvá to cca 5-10 minut. Pak ztlumíme var skoro na minimum a lžící plníme sklenice – nejprve meruňkami, skládáme je slupkou nahoru, aby se nám hezky vešly, nakonec dolejeme šťávou, zatáhneme víčko a sklenici postavíme na víčko. Před uazvřením sklenice zkontrolujeme, že je hrdlo sklenice i víčko dokonale suché. Po 20-30 minutách můžeme sklenice postavit dnem dolů. Pokud je necháme na víčku do vychladnutí, nejspíše to ničemu nevadí.



1 komentář to 'Meruňkový kompot s mátou a badyánem'
3. 8. 2010
Ahoj pokud se chcete dozvědět více o Badyánu navštivte tyto stránky http://www.prodejbylin.cz/badyan_plod/index.html