Jistě, jedná se o široce známý a osvědčený recept. Jistě nic nového a každý máme malé odlišnosti třeba v koření a podobně. A přece – i pro mne byla tato příprava kuřete jednou nová, tak proč ho nenabídnout? Chutnalo dokonce i mému otci a to je opravdu náročný strávník…

090508_dsc_3676_kure_porce_740_wod

Suroviny:

  • 4 kuřecí zadní čtvrtky nebo celé kuře a naporcovat,
  • 1kg kysaného zelí ve slaném nálevu
  • 1 velká cibule,
  • sůl, kostka slepičího bujónu, sušený česnek, směs koření na divočinu, nebo jiné oblíbené
090508_dsc_3606_zeli_350_wod 090508_dsc_3614_koreni_650_wod

Postup:

Ráno vyklopíme zelí do cedníku, aby z něj vytekla kyselá voda (bude jí skoro půl litru). Okapané zelí rozprostřeme do pekáče, na něj nakrájíme cibuli na kolečka. Porce kuřete umyjeme, osolíme a rozložíme na zelí s cibulí. Posypeme vybraným kořením – třeba česnekem a kořením na divočinu. Bujón rozmícháme ve vřelé vodě (cca 0,3 litru) a zalijeme jím zelnou vrstvu.

Odkrytý pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů. Po 10 minutách pekáč zakryjeme a pečeme 75-90 minut. Během pečení 2-3x polejeme šťávou povrch porcí. Posledních 15 minut pečeme opět odkryté, aby porce dostaly ještě lepší barvu.

090508_dsc_3627_kure_650_wod 090508_dsc_3645_kure_350_wod

Podáváme s knedlíkem nebo brambory. Dobrou chuť!