Byly doma meruňky, byl doma tvaroh a teď už jsou doma i meruňkové vdolky!

Meruňkové vdolky
Suroviny:
- 250ml bílého jogurtu (3,7% tuku)
- 150ml oleje
- 2 vejce (oddělit 1 bílek na potření)
- špetka soli
- 100g cukru (lhostejno zda moučka nebo krystal)
- 580g polohrubé mouky (80g nechat bokem)
- 2 lžičky sušeného droždí
Náplň:
- 100g Vanilmixu + 300ml studené vody (po vyšlehání necháme 10 minut nabobtnat)
- nebo 2 vanilkové pudinky + 300ml mléka + cukr (po uvaření necháme vychladnout)
- 8ks meruněk

Postup:
Zaděláme těsto a necháme nakynout. (V domácí pekárně to trvá 1 hodinu a 25 minut.) Při hnětení těsta sledujeme jeho tuhost, je-li řídké, tzn. na dotek není tuhé a pružné, přisypeme mouku. Záleží na hustotě jogurtu. Je možné, že budete potřebovat mouky i víc, než je v seznamu surovin uvedeno.
Hotové těsto rozdělíme na 4 díly. Postupně z každého dílu vytvarujeme tlustší váleček, který nakrájíme na 8 dílů – koleček. Kolečka pokládáme na plech řeznou plochou dolů. Vyšlo mi 32 kusů.
Lžící promáčkneme střed bochánků na plechu. Do jamky dáváme pudinkovou náplň a na pudink čtvrtinu meruňky, nebo klidně menší dílky.

Necháme na plechu chvíli kynout, cca 15 minut, než se nám nahřeje trouba na 180 stupňů Celsia (horkovzduch) a než oba „plechy“ pomašlujeme rozkvedlaným bílkem kolem náplně. Pečeme 15-18 minut.


