
Suroviny:
- 250g tvarohu 1,5%
- 3 vejce (nebo 4 menší)
- 200g moučkového cukru
- 1 vanilínový cukr
- 1 Hera nebo 200 g oleje
- 250g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100g brusinek, můžeme dopředu namočit v rumu
- 80-100g sekaných mandlí (jeden pytlíček)
- 40-50g mandlových lupínků (půl pytlíčku)
Postup:
Oddělíme bílky a žloutky. Vyšleháme bílky s přibližně 1/3 cukru, v jiné míse vyšleháme tvaroh se žloutky a zbylým cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme Heru (nebo olej) a znovu vyšleháme. Pak smícháme mouku s kypřícím práškem a zašleháme do tvarohové směsi do hladka. Nakonec zamícháme sekané mandle a brusinky včetně rumu, ve kterém byly namočené. Těsto rozetřeme do dortové formy, kterou jsme na dně vyložili papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 160-170 stupních Celsia po dobu 20 minut. Po této době – v půlce pečení – rozprostřeme na první těsto ještě sníh z bílků a posypeme mandlovými lupínky. Necháme v troubě dopéct při stejné teplotě jako předtím cca 20-25 minut.



1 komentář to 'Mandlovo-brusinkový koláč'
14. 3. 2012
Teda, cokolis mandlemi zbožňuju a k tomu navíc i mé milovaé brusinky! Mňam, píšu si a určitě brzy vyzkouším 🙂