dsc_0369_ker_640w„Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Toto přísloví nám napovídá, jak naši předkové využívali léčivé schopnosti černého bezu. Jeho použití je všestranné, dočtete se třeba tady. Kouzelnou moc v něm hledat nebudeme, i když nápoj z něj je tak lahodný, až je opravdu kouzelný…

dsc_0334_kulicky_640w

Suroviny: 2,5 litru kuliček černého bezu (cca 1,6kg), 1 litr vody, 5ks hřebíčku, šťáva z 1 citronu (cca 50ml), 1,5 lžičky mleté skořice, 2 lžičky mleté kávy, 2 balíčky vanilkového cukru (po 20g), 1kg krystalového cukru, 0,5litru rumu.

dsc_0343_var_640w

Postup 1. den: Kuličky bezu zalijeme vodou, přidáme citronovou šťávu, skořici, kávu, hřebíček a povaříme 10-15 minut. Necháme vychladnout a v chladu uchováme do druhého dne.

Postup 2. den: Do druhé nádoby položíme velké síto, do síta položíme plátno (čistý starý kapesník, utěrku nebo plenku). Přes toto plátno přecedíme šťávu, plátno dobře utáhneme a zbylé bezinky dobře rozmačkáme a vymačkáme z nich zbývající šťávu. Do zcezené šťávy (bude jí necelé 2 litry) přidáme cukr a vanilkový cukr, ohříváme, cukr rozpustíme a povaříme cca 5 minut. Po zchladnutí přidáme rum, zamícháme a naplníme do lahví. Celkem z této dávky vyjde cca 2,7l likéru. Uchováváme v chladu.

dsc_0348_trychtyr_640w dsc_0352_flasky_640w

Na zdraví!

dsc_0431_liker_fin_640w