
Objevilo se u nás trochu, spíše trochu více malin. Maliny, ostružiny i jahody si ráda zmrazím, používám je pak do náplní zejména šlehačkových dortů. Pokud se zamrazí opravdu opatrně a volně ložené v krabičce, neporuší se ani jejich tvar a je možné je použít i ke zdobení, třeba jako na tomto dortu. Na fotkách vidíte jak jsou jinovatkou ojínělé, do šlehačky jsem je sázela ještě zmrzlé.
Ovšem objem našich dvou šuplíkových mrazáků opravdu není nafukovací a potřebujeme tam mít i jiné chutné suroviny, takže zamrazit jsem dala tentokrát jen tři krabičky, něco jsme si smlsli přímo do bříška a zbytek jsem zavařila do šesti malých skleniček – obsah bude také možné použít do šlehačkového dortu, nebo také k namazání na palačinku, wafle, rohlík, do jogurtu …

Suroviny: 1-1,1kg zralých malin, 350g krystalového cukru, 2 lžičky kyseliny citronové, 1 balení směsi na marmeládu Gelfix Super 3:1 od Dr. Oetkera (doporučuji připlatit si pár korun za tuto značku a nekupovat ty lacinější, výsledej je opravdu o dost lepší) – množství vyjde na 6 tzv. přesnídávkových skleniček

Postup: dodržte postup z obalu Gelfixu – zahřát ovoce, vsypat prášek smíchaný s trochou cukru, povařit a vřelé plnit do sterilních skleniček. Případně otřeme hrdlo skleničky a zatáhneme sterilním víčkem. Skleničky stavíme na víčko – asi na 15 minut a pak je otočíme zpět, aby se víčko mohlo samovolně promáčknout dovnitř. 4ísté hrdlo skleničky a čisté víčko – to je opravdu důležité. Dále otočením skleničky dnem nahoru se vřelý obsah dostane ke spoji mezi hrdlo a víčko, kde mám prostor vysteriluje/desinfikuje. A dále, jak obsah chladne, zmenšuje se objem vzduchu, ketrý zůstal ve skleničce a to způsobí, že se víčko promáčkne dovnitř. Pokud po vyhcladnutí zjistíme, že některé víčko se nepromáčklo, je pravděpodobné, že při chladnutí vnikal dovnitř další vzduch. Takovou skleničku spotřebujeme jako první a uchováme v lednici. Zkazila by se nám ve spíži jako první. Ostatní skleničky uložíme ve spíži nebo ve sklepě.



1 komentář to 'Malé malinové zavařování'
27. 6. 2011
Jeje, přebytky malin? A my je tak milujeme…