dsc_6281_kyticky_fin_640wPozdě, ale přece. Čím to asi, že na pečení dalších druhů cukroví mívám opakovaně chuť až po svátcích?

 tescoma-zdobicka

Tak jako jsem oprášila ježečky, oprášila jsem dnes i lis na těsto známé české firmy pod taktovkou muzikantů. Pravda, vlastním model v designu o několik let starším, než jsem našla v aktuální nabídce, je dost možné, že výrobce aktualizoval i přiložené recepty tak, aby za použití doporučeného těsta vznikaly očekávané tvary. Oprášila jsem i recept na těsto, které samozřejmě kvalitně uhnětla domácí pekárna a které po první povedené a deseti nepovedených kytičkách putovalo z lisu ven do zdobícího sáčku se špičkou. Po několika doslova vypocených tvarech tuhé těsto opět putovalo ven, tentokrát zpátky do domácí pekárny, kde po přidání mléka konečně mělo použitelnou konzistenci…

dsc_6227_kyticka2_640w

Nevím, jestli mi nakonec těch pár povedených kytiček stálo za tu námahu, věřím tomu, že by kdejaký uživatel dnešního konzumního světa odeslal těsto do jiných míst. A dost možná, že i se zdobičkou, na kterou bude dalších pár let opět spokojeně sedat prach. Kdyby se našel někdo, kdo odhalil správný poměr surovin a techniku, jak vytvořené tvary oddělovat od zdobičky, aby zůstávaly na plechu, a bude ochoten se se svojí zkušeností podělit, věnuji mu celý jeden článek na tomto blogu! Neb tvary, které by měly ze zdobičky vycházet se mi líbí. Podezírám však výrobce, že na instruktážním videu na jeho webu nejde o skutečné těsto, ale nějakou vychytanou hmotu. Blamáž ve stejném duchu jako reklama na čokoládu s modrou hvězdou tvaru „pro děti nevhodné“. Vlastně je to už dávno – ten čas letí – kdy se tato čokoládová náves s kašnou a loutkami začala objevovat v TV! Tvůrci se tehdy přiznali k tomu, že pro potřeby televizní kamery pravá čokoláda nikdy neteče tak věrohodně jak by měla…

Pojďme ale k úspěšnější stránce akce 🙂

dsc_6238_kyticka3_640w

Suroviny (v pořadí do pekárny): 1 vejce, 9 lžic mléka (případně přizpůsobit), 200g změklé Hery, 100g moučkového cukru, 100g kukuřičného škrobu, 200g polohrubé mouky, pro pozdější zdobení cca 2-3 lžíce marmelády

dsc_6233_spicky_640w

Postup: Ze surovin kromě marmelády uhněteme řídké těsto, které nacpeme do zdobícího sáčku se špičkou s malým počtem velkých zubů. Vytlačujeme z ní kytičky rovnou na plech. Nebojte se, nepřipálí se, těsto je tučné dost. Papír se při stříkání kytiček příliš hýbe a hlavně nadzvedává a kytičky nejdou dost hezky a šikovně oddělovat od zdobící špičky. Udělejte si to jednodužší tentokrát bez papíru. Marmeládu vložte do rohu malého sáčku, může být i mikrotenový, ustříhněte mu špičku a rovnou z tohoto sáčku dávkujte rovnoměrné hromádky do středu každé kytičky. Pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia.

dsc_6244_kyticky_640w