Ano, jako každé „husákovo dítě“ mám červenou řepu ze školní jídelny zapsanou hluboko v paměti jako červený kompot, nucené zlo v mističce vedle oběda. Jednoduše cvikľa, jak se jí na Slovensku říká.

Chcete-li tuto výjiměčně zdravou zeleninu rehabilitovat, zkuste právě tento recept!

dsc_0613_repa_fin_740w

dsc_0533_repa_350w dsc_0536_repa_350w
dsc_0555_cesnek_350w dsc_0563_citron_350w

Suroviny pro 2 porce: 700-800g červené řepy (menší kousky), 1paličku česneku (po očištění cca 50-60g, může být i víc), 1citron, 4-5 lžic olivového oleje, majoránka nebo bazalka (lépe čerstvá), špetka soli, kterou píšu jen proto, abych doporučila ji vynechat!

Postup: Řepu oloupeme a nakrájíme na cca centimetrové plátky, které můžeme ještě rozkrájet napůl, podle velikosti kořenů. Osvědčená velikost je „akorát na vidličce do pusy“. Menší kousky se budou také péct kratší dobu, stačí hodina, větší kousky 1,5 hodiny a celé řepy cca 7cm se pečou až 2 hodiny. Při jiných tepelných úpravách řepy ji pokud možno neloupeme, ale zde se nám živiny nevyvaří do vody.

dsc_0591_predpecenim_640w

Do vhodné nádoby položíme alobal, přičemž ponecháme dlouhé konce na důkladné zabalení. Na alobal nasypeme kousky řepy, na ni nasypeme připravený česnek – očištěný a rozkrojený na půlky. Zeleninu pokapeme olivovým olejem a vymačkáme na ni obě půlky citronu. Posypeme sekanými bylinkami. Můžeme jemně osolit, ale opravdu to není nutné, bez solení zeleniny si lépe vychutnáte její skutečnou chuť a možná budete překvapeni, jak je červená řepa přirozeně sladká.

Tip: Vymačkaný citron s úspěchem použijeme na umytí prkénka od červeného barviva.

 dsc_0594_balicek_350w  dsc_0595_citronmyti_350w

Takto připravenou zeleninu zabalíme do alobalu, ze kterého vytvoříme opravdu těsný balíček. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia a pečeme podle velikosti cca hodinu (nebo déle, viz výše). Po upečení servírujeme posypanou hrstí čerstvých bylinek – je neskutečně chutná za tepla a s bazalkou!

V případě redukční diety nepřikusujeme pečivo, ani jinou přílohu. Dobrou chuť!

Zdroj: www.mimibazar.cz

Červená řepa

Červená řepa je známá svou schopností posilovat imunitu a jako prostředek bránicí vzniku rakoviny a k podpoře její léčby.

Citace: „Řepa obsahuje mnoho pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organismu. Má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami, které jsou prospěšné pro metabolismus mozku. Betain působí protiskleroticky. Obsahuje barviva působící proti vysokému tlaku a příznivě ovlivňují pevnost kapilár. Díky vysokému obsahu draslíku a hořčíku je vhodná při nemocech srdce a krevního oběhu. Ze známých druhů zelenin má nejvyšší obsah železa a mědi, je tedy velmi prospěšná pro krvetvorbu. Má vysoký obsah zinku, jódu a manganu, najdeme v ní i fluor, kobalt, lithium a vanad. Díky tomuto komplexu podporuje tvorbu inzulínu a podporuje zrakovou ostrost. Díky obsahu vlákniny podporuje činnost střev. Celkově posiluje náš metabolismus. Co řepě nebylo do vínku dáno, jsou vitamíny. Obsahuje poměrně malé množství vitamínu C, málo karotenu a vitamínů B1 a B2. Řepa není vhodná pro lidi s močovými kameny a pro diabetiky. Obsahuje totiž poměrně mnoho sacharózy. Díky své dobré skladovatelnosti je řepa vynikající zimní zeleninou.“ www.behej.com