Ano, jako každé „husákovo dítě“ mám červenou řepu ze školní jídelny zapsanou hluboko v paměti jako červený kompot, nucené zlo v mističce vedle oběda. Jednoduše cvikľa, jak se jí na Slovensku říká.
Chcete-li tuto výjiměčně zdravou zeleninu rehabilitovat, zkuste právě tento recept!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Suroviny pro 2 porce: 700-800g červené řepy (menší kousky), 1paličku česneku (po očištění cca 50-60g, může být i víc), 1citron, 4-5 lžic olivového oleje, majoránka nebo bazalka (lépe čerstvá), špetka soli, kterou píšu jen proto, abych doporučila ji vynechat!
Postup: Řepu oloupeme a nakrájíme na cca centimetrové plátky, které můžeme ještě rozkrájet napůl, podle velikosti kořenů. Osvědčená velikost je „akorát na vidličce do pusy“. Menší kousky se budou také péct kratší dobu, stačí hodina, větší kousky 1,5 hodiny a celé řepy cca 7cm se pečou až 2 hodiny. Při jiných tepelných úpravách řepy ji pokud možno neloupeme, ale zde se nám živiny nevyvaří do vody.
Do vhodné nádoby položíme alobal, přičemž ponecháme dlouhé konce na důkladné zabalení. Na alobal nasypeme kousky řepy, na ni nasypeme připravený česnek – očištěný a rozkrojený na půlky. Zeleninu pokapeme olivovým olejem a vymačkáme na ni obě půlky citronu. Posypeme sekanými bylinkami. Můžeme jemně osolit, ale opravdu to není nutné, bez solení zeleniny si lépe vychutnáte její skutečnou chuť a možná budete překvapeni, jak je červená řepa přirozeně sladká.
Tip: Vymačkaný citron s úspěchem použijeme na umytí prkénka od červeného barviva.
![]() |
![]() |
Takto připravenou zeleninu zabalíme do alobalu, ze kterého vytvoříme opravdu těsný balíček. Dáme péct do vyhřáté trouby na 200 stupňů Celsia a pečeme podle velikosti cca hodinu (nebo déle, viz výše). Po upečení servírujeme posypanou hrstí čerstvých bylinek – je neskutečně chutná za tepla a s bazalkou!
V případě redukční diety nepřikusujeme pečivo, ani jinou přílohu. Dobrou chuť!
Zdroj: www.mimibazar.cz
Červená řepa
Červená řepa je známá svou schopností posilovat imunitu a jako prostředek bránicí vzniku rakoviny a k podpoře její léčby.
Citace: „Řepa obsahuje mnoho pektinu, který podporuje vylučování cholesterolu, olova a radioaktivních látek z organismu. Má poměrně vysoký obsah bílkovin s cennými aminokyselinami, které jsou prospěšné pro metabolismus mozku. Betain působí protiskleroticky. Obsahuje barviva působící proti vysokému tlaku a příznivě ovlivňují pevnost kapilár. Díky vysokému obsahu draslíku a hořčíku je vhodná při nemocech srdce a krevního oběhu. Ze známých druhů zelenin má nejvyšší obsah železa a mědi, je tedy velmi prospěšná pro krvetvorbu. Má vysoký obsah zinku, jódu a manganu, najdeme v ní i fluor, kobalt, lithium a vanad. Díky tomuto komplexu podporuje tvorbu inzulínu a podporuje zrakovou ostrost. Díky obsahu vlákniny podporuje činnost střev. Celkově posiluje náš metabolismus. Co řepě nebylo do vínku dáno, jsou vitamíny. Obsahuje poměrně malé množství vitamínu C, málo karotenu a vitamínů B1 a B2. Řepa není vhodná pro lidi s močovými kameny a pro diabetiky. Obsahuje totiž poměrně mnoho sacharózy. Díky své dobré skladovatelnosti je řepa vynikající zimní zeleninou.“ www.behej.com
9 komentářů to 'Pečená cvikľa / červená řepa'
10. 2. 2010
Bezvadný recept. Nedávno jsem taky pekla červenou řepu, ale s balkánem. Tvůj recept se mi líbí mnohem víc, je lehký, voňavý, prostě mňam. Tak teď ještě nakoupit suroviny a jdu se na tu mňamku vrhnout.
10. 2. 2010
dobrůtka vypadá fakt úžasně lákavě, to bych mohla zkusit, kór když je to dle J.O. 😀 a co to balzamiko, tos nechtěla? a nebo neměla? 🙂
10. 2. 2010
Holky, při nákupu mne překvapilo, jak je řepa laciná. Co mne k realizaci přimělo byl pečený česnek 😀 Rozhodně ho budu dávat víc. A sněhu, balzamiko znám, nemám, kdybych chtěla pořídím, dnes se sežene vše. Dřív jsem si ho vozila dokonce z Rakouska, ale dnes po něm moc nebažím, cironová šťáva mi připadá přirozenější. Zrušila jsem i pepř, prostě u mne i recept od J.O. vyžaduje úpravu… 😀
11. 2. 2010
jojo, pečený česnek je fakt bomba. Já česnek ve všech podobách miluju a strkám ho snad ke všemu…:-), ale ten pečený je vážně nejlepší.
12. 2. 2010
Krásný recept na řepu, které v tomto období není stále dost! Vymýšlím stále další a další recepty a řepa prostě nikdy nezklame 😀
P.
2. 3. 2010
Tak jsem dnes upekla a ještě teď se oblizuju. Byla výborná. Kořenila jsem sušenou bazalkou a rozmarýnem (ten já miluju) a bylo to vážně super. Jen manžel si posteskl, že to bylo moc „řepný“, čímž mě rozesmál, protože mi připomněl Trautenberka 🙂 Tak příště sobě budu péct jen takto a manželovi k řepě přihodím balkán (s tím mu řepa kupodivu chutná).
Rybičko, ještě jednou díky za báječný a lehký recept.
17. 3. 2010
Opět nový recept na červenou řepu,tu já mohu a hlavně syrovou nebo pečenou.Na svém blogu ji mám pečenou s křenem..recept.Příště zůstanu déle na návštěvě a určitě objevím plno zajímavostí.
2. 4. 2010
Milá Rybičko, přeji ti krásné Velikonoce a tolik zdraví a pohody, jako se skrývá v té nenápadné červené řepě. To je učiněný elixír zdraví 😉
Šárka
http://www.gurmanka.cz
http://www.dolcevita.blog.cz
2. 4. 2010
Šárko, děkuji! Přání jsem Ti nechala na Tvých stránkách…