Nestihli jsme ji o Vánocích a proto jsme si protáhli vánoční čas do ledna:

Suroviny:
1/4 litru mléka, 1 žloutek, 75g cukru, 75g změklého másla, 1/2 kg polohrubé mouky, 2,5 lžičky sušeného droždí, 30g rozinek, na upletenou vánočku pak: 1 vejce na potření, hrst mandlových lupínků
Postup:
Zaděláme těsto jak jsme zvyklí, pořadí surovin uvádím tak, jak se dávají do domácí pekárny, kde já obvykle kynuté těsto zadělávám. Po vykynutí těsto zvážíme (v tomto případě mělo 955g) a rozdělíme na 9 dílů (po 106g). Pomáháme si kuchyňskou váhou.
Díly vyválíme na stejně dlouhé prameny, které by měly být jen o kousek delší, než je diagonální (šikmá) délka plechu, na kterém budeme vánočku péct. |
První „patro“ pleteme ze 4 pramenů, přičemž pletení začínáme uprostřed pramenů směrem na jeden konec. |
Pak dopleteme druhý konec a konce vždy přimáčkneme. |
Následuje cop ze 3 pramenů opět pletený od středu. |
Nakonec upleteme dva prameny. Diporučuju udělat to překládáním, ne jen stočit, aby nám prameny v tomto tvaru vůbec samy držely. |
Patra po upletení hned skládáme na plech vyložený papírem. Konce poslední vrstvy zahneme pod vánočku. |
Než položíme další patro, do předchozího uděláme hřbetem ruky uprostřed rýhu, aby další patro na něm lépe drželo. Neostýchejte se vánočku fixovat špejlemi, zapíchněte je mezi prameny, po upečení a vytažení nikdo nic nepozná a jde přece o dokonalý výsledek, nejde o hrdost pekařského cechu! Na plechu necháme kynout ještě 1 hodinu. Po vykynutí propíchneme špejle až k plechu (kynutím se nadzvednou), pomašlujeme vajíčkem a posypeme mandlemi:

Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia, po vložení teplotu stáhneme na 170 stupňů. Pečeme 50-60 minut. Nejpozději po půl hodině vánočku překryjeme alobalem, aby nebyla spálená – sledujte jak rychle vám tmavne. Doporučuju při pečení mít na dně trouby kastrůlek s vodou, vodní pára působí pozitivně na pečení kynutého těsta, není tak vysušené. Necháme vychladnout a necháme si chutnat! Vánočka na fotografii měla po upečení 890g.

Za recept, který se zatím vždy povedl, děkuji knize „Kuchařka naší vesnice“, jejímu 15. vydání z roku 1999.
A za krásné video s několika postupy pletení vánočky děkuji serveru youtube.com, nechte se inspirovat a taky si nějakou vánočku zamotejte:
A takto jsem podle videa pletla vánočku zaráz celou ze 6 pramenů o týden později (jsou to 2ks z této dávky z 1/2kg mouky):



Díly vyválíme na stejně dlouhé prameny, které by měly být jen o kousek delší, než je diagonální (šikmá) délka plechu, na kterém budeme vánočku péct.
První „patro“ pleteme ze 4 pramenů, přičemž pletení začínáme uprostřed pramenů směrem na jeden konec.
Pak dopleteme druhý konec a konce vždy přimáčkneme.
Následuje cop ze 3 pramenů opět pletený od středu.
Nakonec upleteme dva prameny. Diporučuju udělat to překládáním, ne jen stočit, aby nám prameny v tomto tvaru vůbec samy držely.
Patra po upletení hned skládáme na plech vyložený papírem. Konce poslední vrstvy zahneme pod vánočku.

3 komentáře to 'Naše povánoční vánočka'
16. 1. 2010
Tak to je opravdu vymakaná vánočka. Smekám klobouk, takovou bych nezvládla. Já vánočku nepeču, peču jen tvarohovou štólu. Ale ta tvoje vypadá vážně skvěle. S máslem a s medem musí být přímo božská.
16. 1. 2010
Dala bych si znovu, ale je mi hloupé dělat po týdnu zase vánočku. Asi to těsto zamotám do nějakých motanců…
24. 1. 2010
Tak to je perfektní,já nikdy neuměla takto upléct vánočku.Proto jsem se rozhodla dělat vánočku tvarohovou a taktéž dělám i věnce a to jak na Vánoce tak na Velikonoce. S tím videem to zkusím.Dík za vložení