Nestihli jsme ji o Vánocích a proto jsme si protáhli vánoční čas do ledna:

dsc_0199_vanocka_rez_740w


Suroviny:

1/4 litru mléka, 1 žloutek, 75g cukru, 75g změklého másla, 1/2 kg polohrubé mouky, 2,5 lžičky sušeného droždí, 30g rozinek, na upletenou vánočku pak: 1 vejce na potření, hrst mandlových lupínků

Postup:

Zaděláme těsto jak jsme zvyklí, pořadí surovin uvádím tak, jak se dávají do domácí pekárny, kde já obvykle kynuté těsto zadělávám. Po vykynutí těsto zvážíme (v tomto případě mělo 955g) a rozdělíme na 9 dílů (po 106g). Pomáháme si kuchyňskou váhou.

dsc_0142_prameny_350_97wDíly vyválíme na stejně dlouhé prameny, které by měly být jen o kousek delší, než je diagonální (šikmá) délka plechu, na kterém budeme vánočku péct. dsc_0149_polovina_ze4_350_97wPrvní „patro“ pleteme ze 4 pramenů, přičemž pletení začínáme uprostřed pramenů směrem na jeden konec.
dsc_0152_ze4_350_97wPak dopleteme druhý konec a konce vždy přimáčkneme. dsc_0153_polovina_ze3_350wNásleduje cop ze 3 pramenů opět pletený od středu.
dsc_0155_ze2_350wNakonec upleteme dva prameny. Diporučuju udělat to překládáním, ne jen stočit, aby nám prameny v tomto tvaru vůbec samy držely. dsc_0163_sestavena_350wPatra po upletení hned skládáme na plech vyložený papírem. Konce poslední vrstvy zahneme pod vánočku.

Než položíme další patro, do předchozího uděláme hřbetem ruky uprostřed rýhu, aby další patro na něm lépe drželo. Neostýchejte se vánočku fixovat špejlemi, zapíchněte je mezi prameny, po upečení a vytažení nikdo nic nepozná a jde přece o dokonalý výsledek, nejde o hrdost pekařského cechu! Na plechu necháme kynout ještě 1 hodinu. Po vykynutí propíchneme špejle až k plechu (kynutím se nadzvednou), pomašlujeme vajíčkem a posypeme mandlemi:

dsc_0167_predpecenim_640w

Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia, po vložení teplotu stáhneme na 170 stupňů. Pečeme 50-60 minut. Nejpozději po půl hodině vánočku překryjeme alobalem, aby nebyla spálená – sledujte jak rychle vám tmavne. Doporučuju při pečení mít na dně trouby kastrůlek s vodou, vodní pára působí pozitivně na pečení kynutého těsta, není tak vysušené. Necháme vychladnout a necháme si chutnat! Vánočka na fotografii měla po upečení 890g.

dsc_0177_upecena_640w

Za recept, který se zatím vždy povedl, děkuji knize „Kuchařka naší vesnice“, jejímu 15. vydání z roku 1999.

A za krásné video s několika postupy pletení vánočky děkuji serveru youtube.com, nechte se inspirovat a taky si nějakou vánočku zamotejte:

A takto jsem podle videa pletla vánočku zaráz celou ze 6 pramenů o týden později (jsou to 2ks z této dávky z 1/2kg mouky):

dsc_0243_ze6_640w

dsc_0301_ze6_fin_640w