Říká se „Kovářova kobyla chodí bosa“. A u nás to před Vánoci nejprve vypadalo podobně. Kdokoli přijde, čeká však na drobné vánoční kreace mého cukrovíčka a s tím vědomím jsem pustila fantazii na špacír:

dsc_9484_cukrovi_fin_640w

Z citronových sušenek nám po vánočních besídkách zbyly přesně 4 kousky, které vidíte na fotce. Veškerý zbytek cukroví je z jednoho těsta ze zbytku dortového korpusu, zbytku dortového krému a zbytků polev, co nám zbyly v kastrůlkách. Pět druhů z jednoho těsta za dvě hoďky.

dsc_9383_kulicky_350wNa dva druhy kuliček. dsc_9385_ulky_350wNa včelí úlky. dsc_9392_hippe_vykraj_350wNa hippie kytičky a srdíčka.

Suroviny:

  • 300g kakaového dortového korpusu rozdrobit (lze nahradit drcenými piškoty, to pak bude potřeba více likéru)
  • 100g mletých vlašských ořechů (část může být pouze sekaná)
  • 125g změklého másla
  • cca 50ml likéru (množství přizpůsobte konzistenci těsta – s piškoty až 120-130ml)
  • na dozdobení: lískové oříčky, poleva, kokos, piškoty, zbytek krému nebo marmeláda, čokotransfer

Postup: Suroviny do těsta smíchejte a rukou zpracujte v těsto. Těsto necháme v lednici cca 30-60 minut zchladit, pracuje se s ním lépe než když je zcela povolené a teplé. Následně z něj připravujeme potřebné tvary:

1., 2. Čokoládové a kokosové kuličky:

Z těsta tvoříme stejně velké kuličky. Do jedné z variant můžeme zabalit lískový ořech. Necháme v lednici ztuhnout a na závěr polejeme bílou polevou. Kokosovou variantu po polití ihned vyválíme v kokosové moučce. Čokoládovou variantu na závěr pocákáme čára z hnědé polevy.

dsc_9422_koulecoko_350w dsc_9420_koulekokos_350w

3. Včelí úlky:

Patrně máte v rodinném archivu zcela jiný recept na včelí úlky. Nevadí, z naší nepečené hmoty jsou také moc dobré. Hmotu vtlačíme do formičky a koncem vařečky do úlku uděláme jamku. Do ní pak po vychlazení stříkneme krém a krémem úlek přilepíme na dětský kulatý piškot. Nemáte-li krém, nebo děláte-li jen malé množství cukroví, plňte úlky marmeládou. Budou rychlejší i dietnější.

dsc_9394_ulky_krem_350w dsc_9402_ulky_fin_640w

4. Hippie srdíčka a kytičky

Kousek hmoty rozplácneme na podložku a vykrajujeme z ní kytičky a srdíčka. Tvary necháme zatuhnout v lednici a pak je poléváme polevou a pokládáme čokoládouvou stranou na připravenou folii s čokotransferem „hippie“. Necháme ztuhnout, sloupneme z folie a máme hotovo.

dsc_9392_hippe_vykraj_350w dsc_9428_hippie_350w

5. Čokoládky

Polevy připravené v kastrůlku na zdobení cukroví na závěr také šikovně spotřebujeme. Použijeme vyloupané adventní kalendáře, vybalíme je z papírového obalu a necháme důkladně uschnout. Pak lžičkou naléváme čokoládu do malinkých formiček. Po ztuhnutí čokoládky vyloupeme. Jakmile jednou nalijete čokoládu do pružné plastové formičky, plechové odložíte. Vyloupávání čokoládek je totiž o mnoho snazší.

dsc_9451_coko_tmava_350w dsc_9440_coko_bila_350w