Meruňková marmeláda. Stejná a přece jiná…
Suroviny: 1kg vypeckovaných meruněk, 1/2kg krystalového cukru, 1bal. Gelfixu 2:1, 1-2 lžičky kyseliny citronové, 1-2 lžičky mleté skořice
Postup: Vypeckované a očištěné meruňky nakrájíme na menší kousky, zalijeme 1dl vody a přivádíme k varu. Přidáme skořici podle chuti a průběžně mícháme. Do horkých meruněk vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru a minutu povaříme. Do hmoty ponoříme ponorný mixer a meruňky rozmixujeme. Pak vsypeme zbytek cukru, přivedem k varu a vaříme 5 minut. Vyzkoušíme želírování – kápneme na talířek malou lžičku marmelády a pokud netuhne, přidáme 1-2 lžičky kyseliny citronové. Stáhneme plamen pod hrncem, plníme skleničky, které po naplnění postavíme na víčko. Hrdlo sklenice i víčko musejí být opravdu suché, než sklenici uzavřeme. Po půl hodině můžeme sklenice postavit zpět dnem dolů.
9 komentářů to 'Skořicové meruňky v marmeládě'
29. 7. 2009
Nazdárek kolik je z toho skleniček – snad nějaké vyštrachám (většinu si odvezla máma)? Říkám si, že bych zkusila experiment se směskou ovoce z lednice…meruňky, broskve, švestky, skořice, jablka třeba by to bylo mňamkové…
PS: pořád očekávám, že nám návštěvu oplatíte!
29. 7. 2009
Čau, z jednoho kila ovoce mi vychází 6 přesnídávkových + něco na jazyk 😀 S návštěvou se ozveme brzo …
29. 7. 2009
Vida tak to je množství tak akorát pro nás, víc toho nespotřebujeme :-))
31. 7. 2009
Tak jsem dnes udělala marmeládu, hmm dozvěděla jsem se, že chutná jako kečup…
1. 8. 2009
LaS, no tak, neměla jsi tam dávat rajčata, víš? Směs jo, ale bez rajčat 🙂
1. 8. 2009
Rybi nojo kdybych je tam aspoň dala, ale já tam dala švestky, broskev, nektarinku, meruňky, jablka, skořici – jen špetku na vůni, cukr, vodu, gelfix a míchala jsem to novou vařečkou…
1. 8. 2009
Když přijedeš, dostaneš ochutnat 😀
1. 8. 2009
Však to bude brzo! Mám si k tomu vzít párek nebo palačinku?
1. 8. 2009
Jo tak to ti neporadím, ale mám v mrazáku dobrou klobásku… 😉