dsc_6518_mer_skorice_640_wod

Meruňková marmeláda. Stejná a přece jiná…

Suroviny: 1kg vypeckovaných meruněk, 1/2kg krystalového cukru, 1bal. Gelfixu 2:1, 1-2 lžičky kyseliny citronové, 1-2 lžičky mleté skořice

dsc_6513_gelfix_2_350_wod

Postup: Vypeckované a očištěné meruňky nakrájíme na menší kousky, zalijeme 1dl vody a přivádíme k varu. Přidáme skořici podle chuti a průběžně mícháme. Do horkých meruněk vsypeme Gelfix smíchaný se dvěmi lžícemi cukru a minutu povaříme. Do hmoty ponoříme ponorný mixer a meruňky rozmixujeme. Pak vsypeme zbytek cukru, přivedem k varu a vaříme 5 minut. Vyzkoušíme želírování – kápneme na talířek malou lžičku marmelády a pokud netuhne, přidáme 1-2 lžičky kyseliny citronové. Stáhneme plamen pod hrncem, plníme skleničky, které po naplnění postavíme na víčko. Hrdlo sklenice i víčko musejí být opravdu suché, než sklenici uzavřeme. Po půl hodině můžeme sklenice postavit zpět dnem dolů.

dsc_6510_merunky_skorice_640_2_wod