dsc_6441_mer_kompot_740_wod

Letošní meruňkové bláznění mne přimělo k experimentování… Nebo obráceně?

Suroviny: 3kg vypeckovaných a očištěných meruněk, 1,5 litru vody, 1/2 kg krystalového cukru, hrst máty, 4-5 růžiček badyánu, 1 jablko

dsc_6449_mer_komp_350_wod

Absence zavařovacího hrnce mne letos neodradila ani od kompotu. Zatímco džemy a marmelády se pohodlně sterilizují postavením horké sklenice na víčko, zkusila jsem tento postup letos i na kompot. I zadařilo se! Drží všechny!

Postup: Do hrnce dáme vařit vodu s cukrem. Přidáme mátu a badyán. Jakmile voda začne vařit, přidáme do ní postupně meruňky a jablíčko na plátky. Mícháme velmi opatrně, abychom meruňkové půlky moc nerozbili. Vaříme dokud se meruňky nesvaří tak, že jsou všechny ponořené ve vodě, trvá to cca 5-10 minut. Pak ztlumíme var skoro na minimum a lžící plníme sklenice – nejprve meruňkami, skládáme je slupkou nahoru, aby se nám hezky vešly, nakonec dolejeme šťávou, zatáhneme víčko a sklenici postavíme na víčko. Před uazvřením sklenice zkontrolujeme, že je hrdlo sklenice i víčko dokonale suché. Po 20-30 minutách můžeme sklenice postavit dnem dolů. Pokud je necháme na víčku do vychladnutí, nejspíše to ničemu nevadí.

dsc_6493_mer_komp_640_wod