Objevila jsem jeden ohromný letní koláč a musím se s Vámi podělit. Vychlazený a třicítkové teploty. V případě tohoto koláče dobrá kombinace. Vyzkoušeno! Současně bych chtěla poděkovat Beaute, od níž jsem si dovolila recept převzít.
Suroviny na těsto: 250g hladké mouky, 125g studeného másla, špetka soli, 2 lžíce moučkového cukru, jeden žloutek (bílek odložíme), půl lžičky prášku do pečiva, trochu vody podle potřeby (cca 2-3 lžíce)
Suroviny na náplň: 1/2 litru mléka, 40g polohrubé mouky, 75g cukru krupice, kůra a šťáva z velkého citronu (kůra cca 60g), 4 vejce (oddělit bílky), 40g moučkového cukru, špetka sůl
![]() |
![]() |
Postup: Ze surovin na těsto zpracujeme těsto, netrvá to dlouho a pracujeme rychle, abychom rukama máslo příliš neroztopili. Zpracované těsto dáme cca půl hodiny odpočinou do lednice. Může tam zůstat však i přes noc, potřebujeme-li ušetřit čas, jen počítejte s tím, že do rána bude těsto hodně ztuhlé, za původně doporučovanou půl hodinu bude akorát.
Cca 2/3 mléka přivedeme k varu s nastrouhanou citronovou kůrou a cukrem. Mouku rozmícháme v 1/3 mléka do hladka a vlijeme do mléka. Důkladně mícháme, dokud hmota nezhoustne. Odstavíme a po chvíli chladnutí přimícháme žloutky a citronovou šťávu. Důkladně zamícháme.
Těsto vyválíme, nebo roztlačíme prsty do formy o průměru cca 25cm, máme-li větší, moučník vyjde nižší, což vůbec nevadí. Těsto propícháme vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do vyhřáté trouby na 210 stupňů Celsia.
![]() |
![]() |
Pak nalijeme na těsto vychladlou citronovou náplň a dáme znovu péct na 25 minut při 180 stupních Celsia. Mezitím z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který rozetřeme na koláč a dopečeme při 120 stupních Celsia 15 minut.
Podáváme nejlépe vychlazené z lednice, chlazená citronová náplň je ohromně osvěžující zejména v létě. Dobrou chuť!
3 komentáře to 'Francouzský citronový koláč na léto'
17. 8. 2010
Rybičko, tak teda jsem ho dneska upekla, sice jsem tam přidala hrušky pod ten citrónový krem a do sněhu jsem přidala cukr a citr.šťávu, nic méně se těším jak to bude zítra chutnat 🙂
29. 10. 2010
Do klasickeho tarte au citron mleko ani mouka napatri. Napln tvori citrony, Maizena, vajicka, cukr a nepovinne creme fraiche. Francouzi ani polohubou mouku neznaji.
29. 10. 2010
To je možné. Ale tenhle je také moc dobrý! A že neznají pojem polohrubá mouka? Víme, že nejsou jediní.