Objevila jsem jeden ohromný letní koláč a musím se s Vámi podělit. Vychlazený a třicítkové teploty. V případě tohoto koláče dobrá kombinace. Vyzkoušeno! Současně bych chtěla poděkovat Beaute, od níž jsem si dovolila recept převzít.

dsc_6382_citronovy2_740_wod

Suroviny na těsto: 250g hladké mouky, 125g studeného másla, špetka soli, 2 lžíce moučkového cukru, jeden žloutek (bílek odložíme), půl lžičky prášku do pečiva, trochu vody podle potřeby (cca 2-3 lžíce)

Suroviny na  náplň: 1/2 litru mléka, 40g polohrubé mouky, 75g cukru krupice, kůra a šťáva z velkého citronu (kůra cca 60g), 4 vejce (oddělit bílky), 40g moučkového cukru, špetka sůl

dsc_6335_testo_350_wod dsc_6341_krem_350_wod

Postup: Ze surovin na těsto zpracujeme těsto, netrvá to dlouho a pracujeme rychle, abychom rukama máslo příliš neroztopili. Zpracované těsto dáme cca půl hodiny odpočinou do lednice. Může tam zůstat však i přes noc, potřebujeme-li ušetřit čas, jen počítejte s tím, že do rána bude těsto hodně ztuhlé, za původně doporučovanou půl hodinu bude akorát.

Cca 2/3 mléka přivedeme k varu s nastrouhanou citronovou kůrou a cukrem. Mouku rozmícháme v 1/3 mléka do hladka a vlijeme do mléka. Důkladně mícháme, dokud hmota nezhoustne. Odstavíme a po chvíli chladnutí přimícháme žloutky a citronovou šťávu. Důkladně zamícháme.

Těsto vyválíme, nebo roztlačíme prsty do formy o průměru cca 25cm, máme-li větší, moučník vyjde nižší, což vůbec nevadí. Těsto propícháme vidličkou a dáme předpéct na 10 minut do vyhřáté trouby na 210 stupňů Celsia.

dsc_6352_snih_350_wod dsc_6368_detail_snehu_350_wod

Pak nalijeme na těsto vychladlou citronovou náplň a dáme znovu péct na 25 minut při 180 stupních Celsia. Mezitím z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh, který rozetřeme na koláč a dopečeme při 120 stupních Celsia 15 minut.

Podáváme nejlépe vychlazené z lednice, chlazená citronová náplň je ohromně osvěžující zejména v létě. Dobrou chuť!