Dostali jsme včera dárek. Plnou misku hřibů – kozáky, hřiby … samé pravé a pravější. Budeme muset souseda stopovat, abychom vyzjistili, kde v místním lese hýčká takovou hřibovou zahrádku. Hned jsme usoudili, že takové úrody by bylo na fádní smaženici škoda a v neděli ráno dokoupili i chybějící ingredience…

Suroviny: cca 1kg čerstvých hřibů, 1 velká cibule, lžíce sádla, velká lžíce másla, cca 0,3 litru vody, cca 0,3 litru mléka, 2 lžíce hladké mouky, 400g kysané smetany (2 menší kelímky), sůl, drcený kmín

Postup: Hřiby očistíme a nakrájíme nejlépe na plátkovité tvary. Nakrájenou cibuli dáme zesklovatět na sádle, přidáme hřiby a máslo a osmahneme je ze všech stran. Osolíme a smažíme dokud nezačnou pouštět vodu. Pak přidáme velkou lžíci drceného kmínu, zalijeme vodou a dusíme cca 20 minut. Uvedené množství vody je přibližné, zalijeme aby byly skoro celé ve vodě. Ve větším hrnku rozkvedláme hladkou mouku v troše mléka a přidáme k houbám do hrnce. Je třeba míchat a zředit mlékem, aby se omáčka nepřipalovala. Množství mléka je opět pčřibližné, zřeďte a připadně ještě později přidejte tolik mléka, aby omáčka měla hustotu, jakou máte rádi. Přidáme smetanu a za občasného míchání vaříme dalších 20-30 minut. V teflonovém hrnci není třeba míchat skoro vůbec, ale v ostatním nádobí je míchání nutné od chvíle co přidáte do hrnce mouku.
Podáváme třeba s knedlíkem a my jsme si na této sváteční mňamce pochutnali i bez masa. Jen ještě upozornění – pro batolata nejsou hřiby tím nejlepším menu, pro batolata uvařte něco lehčího.

Inspirace: Jako obvykle, recept vznikl kompilací více doufám ověřených receptů s úpravami podle naší chuti a vkusu. Největší dík patří http://www.recepty.eu a http://www.labuznik.com.


2 komentáře to 'Houbová omáčka'
28. 6. 2009
Hmmm, to bych si fakt dala, kde že bydlí ten pan soused? :)))
28. 7. 2009
také bych si dala mám na omáčku chut