Margotka? Ta kokosu plná tyčinka, hutná a zuby lepící a politá čokoládou? Ta mi nikdy neučarovala. Ne ne, tu jsem nikdy nevyhledávala. Kokos můžu, ale proč v tak zhutněné formě???? Až jsem s velkým úžasem ocenila její místo ve svěží stracciatelle. I tu jsem najednou přehodnotila názor na všechny ostatní recepty, kam kdy koho napadlo vrznout tu kokosovou chuťově hutnou tyčinku. Je opravdu jedinečná a na první pohled banální „buchta“ dostává nový rozměr. V mém případě dvojnásob – jak chuťový díky Margot tyčince, tak i tvarový díky nové silikonové formě na koláč, či bábovku:

dsc_4719_margotka_rez_640_wod

Suroviny: 200ml mléka, 150ml oleje, 1 vejce, 150g cukru krupice, 200g nahrubo nastrouhané tyčinky Margot (2 ks většího balení), 1 lžíce kakaa, 450g polohrubé mouky, 1 prdop

Postup: Necháme vyhřát troubu na 180 stupňů Celsia a připravíme formu. Šlehací metlou smícháme a spojíme mléko, olej, vejce, cukr a nastrouhanou Margotku. V jiné míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Pak sypkou číst vsypeme do tekuté a důkladně promícháme. Těsto vyklopíme do formy a zarovnáme, boky můžeme lehce vytáhnout výš, těsto při pečení nabude, takže abychom neměli bábovku příliš vyboulenou u dna. Bábovku pečeme při 180 stupních cca 40 minut. Po vychladnutí pocukrujeme nebo polijeme čokoládou, můžeme i posypat kokosem.

dsc_4661_testo_veforme_350_wod dsc_4667_testo_upeceno_wod

Použití silikonové formy: Pečení v silikonové formě je velmi snadné a pohodlné – jak přímo  pečení, tak i vyklápění a mytí. Před prvním použitím formy ji důkladně umyjte, můžeme použít i tekutý saponát na nádobí a měkkou stranu houbičky. Před prvním pečením doporučuji formu vymazat bílým ztuženým tukem, např. Omega a do vymazané formy nalít těsto. Po mírném zchladnutí bábovku vyklopíme, u silikonek obvykle není třeba pomáhat si ani studenou utěrkou přes povrch formy, natož nožem nebo jiným ostrým předmětem. Vyklopí se sama a přirozeně. Po použití formu umyjeme, ale pouze čistou teplou vodou, abychom opláchli případně drobečky. V žádném případě nepoužívejte saponát, formu s ním dokonale odmastíte. Opravdu dokonale. Budete-li silikonové formy mýt pouze čistou vodou, nemusíte je při dalším použití ničím vymazávat. Jen čas od času formu umyju saponátem a při dalším použití ji vymažu ztuženým tukem. Nepoužívejte ani margaríny, ani máslo, ani olej. Neosvědčily se mi. Neosvědčilo se mi ani pečení v dokonale odmaštěné formě – i silikonová forma pak může dělat problémy s vyklápěním.

dsc_4646_forma_350_wod dsc_4657_forma_350_wod

Některé formy mohou mít vyztužovací kroužek, aby se pod tíhou těsta a vlivem jeho zvětšování objemu nedeformoval zamýšlený tvar bábovky.

Inspirace:  http://www.mamincinyrecepty.cz/