Jistě, jedná se o široce známý a osvědčený recept. Jistě nic nového a každý máme malé odlišnosti třeba v koření a podobně. A přece – i pro mne byla tato příprava kuřete jednou nová, tak proč ho nenabídnout? Chutnalo dokonce i mému otci a to je opravdu náročný strávník…

Suroviny:
- 4 kuřecí zadní čtvrtky nebo celé kuře a naporcovat,
- 1kg kysaného zelí ve slaném nálevu
- 1 velká cibule,
- sůl, kostka slepičího bujónu, sušený česnek, směs koření na divočinu, nebo jiné oblíbené
![]() |
![]() |
Postup:
Ráno vyklopíme zelí do cedníku, aby z něj vytekla kyselá voda (bude jí skoro půl litru). Okapané zelí rozprostřeme do pekáče, na něj nakrájíme cibuli na kolečka. Porce kuřete umyjeme, osolíme a rozložíme na zelí s cibulí. Posypeme vybraným kořením – třeba česnekem a kořením na divočinu. Bujón rozmícháme ve vřelé vodě (cca 0,3 litru) a zalijeme jím zelnou vrstvu.
Odkrytý pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 220 stupňů. Po 10 minutách pekáč zakryjeme a pečeme 75-90 minut. Během pečení 2-3x polejeme šťávou povrch porcí. Posledních 15 minut pečeme opět odkryté, aby porce dostaly ještě lepší barvu.
![]() |
![]() |
Podáváme s knedlíkem nebo brambory. Dobrou chuť!





