Hádanka k nadpisu: Cože se to u nás tentokrát vaří?

Nápověda – Ingredience: Sambucus nigra květ 400-450g, 60g kyseliny citronové, 2 litry vody, 2,6kg krystalového cukru.

090520_dsc_4104_hrnec_wod

V receptu tentokrát nebudu pokračovat, ladila a vyladila jsem ho už loni. Teď jsem jen chtěla připomenout „už je čas!„, ať vás jiní sběrači nepředběhnou tak, jako náš taťka předběhl dnes asi 4 jiné snaživce u nás za domem. Přece ty dva velké keře zvládneme průběžně sklidit sami!

Kdo pořád neví, napovím, že jde o sirup z květů rostliny, které se lidově říká bezinky, kobzinky, kozičky, kosmatice (bezový květ), bezoví, smradinky, bzina a dokonce psí bez. Je univerzální léčivou rostlinou. Květy obsahují silice, slizy, třísloviny, glykosidy (sambunigrin a rutin), organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C. Plody obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamin C, ve slupce a v semenech vitamín A a skupinu vitamínů B: B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou. Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a dosti velké množství vápníku. “Před heřmánkem smekni, před bezem klekni” říká staré přísloví.

090520_dsc_2794_bez_vlahvi_09_640_wod

Všechny části rostliny mají léčivé účinky a v minulosti se s nimi léčilo téměř všechno. Ve farmacii se používají hlavně květy, které působí snížení horečky a usnadňují pocení. Používají se proto při horečnatých onemocněních z nachlazení, při úporném kašli a angínách nebo jako součást uklidňujících nervových přípravků. Jako léčivá rostlina nemá bez černý v lidovém léčitelství konkurenci. Je osvědčeným lidovým potopudným, močopudným a „krev čistícím“ prostředkem. Černý bez pomáhá také při migrénách a ischiatických zánětech. Výluhy z květu bezu černého se používají i v kosmetice k omývání uhrovité pleti.  Plody se užívají v lidovém léčitelství a potravinářském průmyslu. Dr. Popov uvádí, že se bylina (květ) užívá v lidovém léčitelství i při snížené tvorbě mateřského mléka – což mohu dnešním dnem i potvrdit.

Zajímavosti – Čerstvé plody jsou jedovaté, tepelná úprava jed neutralizuje. Jedovaté jsou i listy a kůra. Čerstvé plody mají projímavý účinek, naopak sušené se používají proti průjmům. Z bezového dřeba se na Slovensku vyrábí hudební nástroj fujara.

PS: A protože letos s bezovým sirupem nezaostáváme, máme už navařeno 103,3 litru z 28,1 dávky receptu a další už nelouhujeme (4.6.09, průběžně aktualizováno).

090520_dsc_4122_sirup_wod