Asi byste to nečekali, ale na Velikonoce jsem u nás doma vyhlásila cukrářské prázdniny. Původně měly být pekařské, ale stejně bych to nevydržela, minimálně mazanec jsem rozhodně vždy vyzkoušet chtěla. U nás doma nemá nějakou tradici, nemám vyzkoušený recept po babičce ani tetičce a ani maminka si ho „nevypiplala“. Vrhla jsem se proto na tu spoustu mazancových receptů a týden vybírala a přebírala a v duchu hodnotila, který vyjde nejlépe.

Mazanec - druhý pokus

Mazanec - druhý pokus

První pokus nevyšel. Teda, vypadal pěkně, ale byl tuhý a málo nakynul. Moje pekařské zkušenosti říkají: hodně tuku a vajíčka měla být bez bílků. Těsto bylo těžké, ale exteriér vypadal docela hezky:

dsc_2854_maz_prvni_wod

Na druhý pokus jsem si dala záležet a recept významně poupravila, včetně složení mouky:

Suroviny: (pořadí do pekárny)

250ml mléka, 1 žloutek (i dva), 130ml oleje (=120g oleje nebo másla), 3 polévkové lžíce cukru krupice, 2 vanilkové cukry o 20g, špetka soli, 300g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, 2,5 lžičky sušeného droždí, 50g sekaných mandlí, 50g rozinek, kůra z jednoho citronu, mandlové lupínky na posypání a trochu teplého mléka na pomašlování

dsc_2873_maz_testo_400_wod

Postup:

Těsto zaděláme jako obvykle (u nás v pekárně). Vyklopíme na lehce pomoučený vál a opatrně dotvarujeme kulatý bochánek, ne placatý. Položíme na pečící papír (nebo fólii) na plechu a necháme ještě cca 45 minut kynout.

dsc_2883_maz_dotrouby_400_wod

Troubu vyhřejeme na 200 stupňů, na dno dáme kastrolek s vodou. Před vložením do trouby potřeme mazanec teplým mlékem, posypeme mandlovými lupínky a dáme péct. Asi 10 minut pečeme při 200 stupních, pak snížíme na 180 a pečeme celkem 55-60 minut. Dopečení můžeme zkusit špejlí, zda těsto uvnitř už nelepí. Pokud mazanec hodně tmavne, překryjeme ho ke konci pečení papírem nebo alobalem, nemusí být nutně tak moc vybarvený jako ten můj…

dsc_2906_maz_400_wod

Necháme vychladnout na mřížce.