Tak se zase nechala rybička chytit. Tentokrát na lehký tvarohový vánek, který po upečení jen zavane/zavoní a zmizí. Nechte si chutnat:

Tvarohový vánek
Suroviny:
těsto: 300g másla nebo Hery, 300g moučkového cukru, 2 lžíce rumu, 4 žloutky, 6 bílků, 3 lžíce mléka, 400g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa,
náplň: 500g tvarohu, 2 žloutky, 1 vanilínový cukr, 3 lžíce moučkového cukru, 50ml mléka
Postup:
Nejprve si rozklepneme vejce tak, že dáme bílky do jedné šlehací nádoby, dva žloutky do druhé a čtyři žloutky do hrnku. Vyšleháme bílky v tuhý sníh. V další nádobě vyšleháme máslo, cukr a rum a pak přidáme čtyři žloutky z hrnku a 3 lžíce mléka a přešleháme. Tvaroh vyklopíme z vaničky do šlehací nádoby se dvěmi žloutky, přidáme cukr a trochu mléka a přešleháme. Postupujeme-li v tomto pořadí, nemusíme v průběhu přípravy umývat šlehací metly, nezdržujeme se tím.
Na závěr smícháme mouku s práškem do pečiva a střídavě se sněhem ji opatrně zamícháváme do máslovo-žloutkové pěny. Polovinu těsta rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň. Do druhé poloviny těsta vmícháme kakao a rozetřeme ho jako poslední vrstvu na moučníku.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170stupňů Celsia po dobu asi 40 minut. Pozor – důkladně zkontrolujte propečenost a řiďte se i zkušeností s Vaší troubou – záleží hodně na obsahu vody v tvarohu, zda bude po uvedené době moučník propečený nebo ne. Doporučuju nejen píchnout párátkem, ale nožem nakrojit uprostřed plechu. Doba pečení moučníku plněného tvarohem je u každé trouby jiná. Viz zkušenosti s tvarohovou zebrou, vzpomínáte?
Za recept děkuji dvěma dámám, které jej rybičce předhodily na udici nezávisle a v jeden den!
1 komentář to 'Tvarohový vánek'
12. 10. 2009
Výborný moučníček ! V sobotu jsem upekla, ochutnali jsme hodně,ale v neděli byl ještě lepší a kousek zbyl na dnešek – teď jsem ho v práci dojedla, je snad ještě lepší. Opravdu výborné, vřele doporučuji a určitě brzy upeču znovu. Díky za príma recept !!