Těšíte se na Vánoce? Jestli ano, můžete začít trénovat přípravy něčím letnějším:

Ježci
Ingredience:
- 180 g hl.mouky
- 100g tuku (Hera,Perla)
- 50g moučkového cukru
- 1 vejce
- 80 půlek lískových oříšků
Na polevu a zdobení:
- 100g čokolády
- 50g ztuženého tuku
- kokos
Postup:
Těsto rozdělíme na 80 dílků, do každého zabalíme půl ořechu a kousky vytvarujeme do podoby ježků. V místě očí vytvoříme špejlí důlky. Pečeme při teplotě 130 st.15 min. Necháme vychladnout a namočíme vždy půlku ježka do čokolády a následně do kokosu. Oči a čumáčky vyznačíme čokoládou.
Slyšela jsem, že lze péct i na 170-180st, jen nemám vyzkoušeno jak dlouho.
S ježky můžou pomáhat už tříleté děti, tak veselou zábavu!
34 komentářů to 'Ježci'
24. 9. 2008
Tak tohle navrhnu mamině na vánoce a zkusíme to společnými silami vytvořit. Vypadá to hezky a chutně. 🙂
24. 9. 2008
Myslím, že nejedna mamina bude ráda, že přípravy nejsou jen na ní! Honem vytisknout a do Vánoc je stihnete i třikrát natrénovat!
8. 12. 2008
tak já jsem to zkoušela na těch 130 stupňů, a zdá se mi to moc málo, protože se mi to na tom plechu nějak „rozpjáglo“ a rozteklo 🙁 teprv to budu vytahovat z trouby, ale nevypadá to na tom plechu v troubě moc vábně 🙁 doporučuju vyšší teplotu. a to už tam mám dvacetpět minut
8. 12. 2008
Nakonec vypadají ježečci docela hezky. 🙂 Sice jsou trochu „rozpláclí“ ale hezcí. JInak ještě připomínka, ať to neuděláte jak já – říkala jsem si, že přece neudělám 80 těch ježků, tak jsem udělala jen poloviční dávku, že jich budu mít 40, ale vyšlo mi jich z té poloviční dávky jen 20, takže dávku nepůlte, ale udělejte určitě celou!!! :-))
15. 2. 2009
to se mi líbí, musím si to do vánoc pamatovat a zařadit do seznamu co upeču 🙂
16. 2. 2009
Mazec:D To musim zkusit… Ježci jsou univerzální:D
6. 12. 2009
Krásní ježečci, no já se zblázním 🙂 Tohleto mi fakt nedělejte, takhle mě lákat. Lískové oříšky nemám, ale snad by to šlo i s buráky nebo s vlašáky…
6. 12. 2009
To víš, že by to šlo taky!
8. 10. 2011
Neměla jsem žádný ořech a tak jsem do toho zabalila rozinky. Taky to šlo a bylo to dobré.
3. 12. 2011
Tak ja pridala do testa trochu mouky, nechala ho jeden den v lednici a pekla jsem na 150 kolem 20 minut a vypadaji krasne…
15. 12. 2011
Tak jsem dnes tvořila a povedli se:). děkuji za recept:)
17. 12. 2011
podle mě bude to tvrdé těsto spolu s tím ořechem suché…
17. 12. 2011
Barbiti, klidně si to pak namáčej do mléka, anebo to radši vlastně vůbec nepeč.
18. 12. 2011
🙁 dělala jsem přesně podle receptu, roztekli se 😀
18. 12. 2011
Smůla. Poslední dobou i u mne na spoustu receptů působí jakýsi genius loci. V levém rohu kuchyně se mi vůbec nedaří, ale manžel si tam bez jakéhokoli nedostatku snídani dělá… Asi je šikovnější a bude to rukama…
Já se většinou nedám, rozbalím repete v jiné části kuchyně a podruhé nebo potřetí se nakonec podle stejného receptu zadaří… Viz moje marcipánové dorty. Držím palec, všchno se člověk musí jednou naučit. Ať toho v koši skončí co nejméně.
18. 12. 2011
nakonec to není tak hrozný, čokoláda to snad zachrání. 😀 uvidíme, jak budou ve finále vypadat!
18. 12. 2011
Já můj komentář nemyslela nijak zle. Je pravda, že v receptu není, že by těsto mělo být studené, tyhle vánoční těsta jsou lepší nechat hodinku v lednici a pracovat se studeným, příliš se nerozptylovat a mít vyhřátou troubu do které se to rovnou šoupne, takže se do ní dává to těsto ještě jakoby chladné a nestihne se to tolik roztéct. Zrovna dělám vanilkové rohlíčky a ty první mi šly skvěle a ty poslední, jak už mán těsto teplější a tudíž měkčí už se tvarovaly hůř. a taky budou víc roztečené, čekám na tu troubu, nezapla jsem ji včas. Takže loni byly rohlíčky výstavní, letos bude každý jiný předpokládám. Radši je ani nebudu fotit…
(Stručně, s rohlíčky se mi letos nedařilo a to jsem stála v tom správném rohu kuchyně 🙂 )
18. 12. 2011
🙂 díky za recept..tvořila jsem dneska i s 3,5letým synátorem ;))…čokoláda, kokos a spokojenost všude! taky se mi rozplácli, ale koukám…a aspoň vím proč…hlavně to vůbec nevadí a jsou prostě krásní 😀 (pokusim se vložit fotku;))
18. 12. 2011
🙂 díky za recept..tvořila jsem dneska i s 3,5letým synátorem ;))…čokoláda, kokos a spokojenost všude! taky se mi rozplácli, ale koukám…a aspoň vím proč…hlavně to vůbec nevadí a jsou prostě krásní 😀
18. 12. 2011
Tu fotku půjde vložit jen jako odkaz na fotku, která je umístěna někde – tento odkaz pak dát buď do textu komentáře, nebo do kolonky URL, kdo je bude chtít vidět, klikne na odkaz 🙂 Díky!
25. 11. 2012
ježečci se báječně povedli! 🙂
28. 11. 2012
Mám horkovzdušnou troubu, tak na kolik to péct teda v horkovzduchu???? 🙂
28. 11. 2012
Tak to peču na horkovzduch na 170°C cca 20min… A BEZ VAJÍČKA,vzhledem k tomu,že jsem na něj zapomněla 😀 a vypadají dobře 🙂
28. 11. 2012
To jsem ráda, že se nakonec povedlo!
30. 11. 2012
snadné řešení – udělejte ježečky z lineckého těsta (350g hladké mouky, 3 žloutky, 120g moučk.cukru, 250g másla-hery., vanilkový cukr) skvěle se tvaruje, nemusíte ježečki ničím plnit… ale dají se oříškem nebo rozinkou, těsto je druhý den vláčné a křehké takže rozhodně nejsou suché ani tvrdé. pečou se chviličku a těsto se nemusí nechávat uležet…..prostě paráda
3. 12. 2012
ty ježci jsou nadherný,
to určitě udělám s mamkou.
5. 12. 2012
Prosím o radu,vajíčko se dává celé nebo jen žloutek? Děkuji…
5. 12. 2012
Jano! Kdyby tam měl jít jen žloutek, tak by tam bylo napsané žloutek, kdyby jen bílek, tak je to tam taky napsané, když je tam napsané „vajíčko“, myslí se tím prostě obojí, žloutek+bílek = vajíčko, lidi, nehledejte v receptech žádnou záludnou vědu mezi řádky…
28. 12. 2012
prosím o radu,vajíčko se dává celénebo jen žloutek? děkuji…
29. 12. 2012
vypadá to divně!
2. 11. 2013
jsou fakt pěkný. budem je dělat na vánoce
24. 11. 2013
taky se mi roztekli 😀 Ale nakonec vypadaj docela k světu 😉 z dávky pro 80 se mi jich vyklubalo jen 35:D !
30. 11. 2013
Musí se do toho těsta balit ty oříšky? Nešlo by to bez nich? 🙂
7. 10. 2014
Místo Hery používám máslo. A těsto dávám před pečením na noc do ledničky, lépe se mi s ním pak pracuje. Dělala jsem je několikrát a nikdy se nerozplácli. Oříšek vevnitř dá ježkovi chuťově šmrnc. Cukroví není ani tvrdé, ani suché.