Tak jsem zpět – kalorie se daji přežít: vemte bombu jako dárek ke kafi na návštěvu a ve větší společnosti na Vás vyjde jen klíneček… no a z toho nepraskente!
Suroviny:
Těsto: | Růžová vrstva: | Bílá vrstva: | Červená: |
2 vejce | 500g jahodového jogurtu | 1 šlehačka (200-250ml) | cca 10 jahod |
60g cukru moučka | 1 balíček želatiny | 2 lžíce cukru moučka | 1 Rama Cremefine ke šlehání |
1 vanilínový cukr | červená potr.barva | 1 ztužovač šlehačky | 2 lžíce cukru moučka |
3 lžíce oleje | 1 balíček želatiny | 1 dortové želé červené | |
60g hladké mouky | 2 lžíce cukru krystal |
Postup:
Korpus: Ručním šlehačem vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Trvá to asi 3 minuty na plné otáčky. Přidáme olej a krátce zašleháme. Mouku prosejeme na pěnu a zlehka zamícháme. Dortovou formu s uzávěrem připravíme tak, že mezi dno a obruč přivřeme pečící papír tak, aby byl napnutý na dně formy. Papír ani boky formy následně nevymazáváme. Těsto nalejeme do formy, uhladíme do roviny a dáme péct do vyhřáté trouby na 25 minut při 160oC. Po upečení objedeme nožem těsto kolem formy aby se odlepilo a bez obruče necháme vychladnout.
Růžová vrstva: Želatinu nasypeme do malého kastrůlku či hrnku, zalejeme cca 2-3 lžícemi vody. Pokud se nám jogurt zdá málo barevný, můžeme želatinu zalít již obarvenou vodou. Za stálého míchání na mírném ohni želatiu zahříváme, dokud se úplně nerozpustí. Nesmí vařit! Do takto připravené želatiny zamícháme 1-2 lžíce jogurtu, který jsme si připravili do šlehací mísy. Želatinovou směs pak šlehací metlou zašleháme do jogurtu v míse. Na korpus zpátky nasadíme obruč z pečící formy a rozetřeme jogurtovou hmotu. Vyrovnáme povrch a dáme chladit cca na půl hodiny.
Bílá vrstva: Připravíme si želatinu jako u předchozí vrtsvy, tentokrát bude stačit 1/3-1/2 pytlíčku anebo 2 plátky plátkové želatiny. Vychlazenou šlechačku vyšleháme s cukrem a ztužovačem na pevnou pěnu. Jednu lžíci pěny zamícháme do připravené želatiny a želatinouvou směs metličkou zlehka zašleháme do zbyvající šlehačky. Šlehačku rozprostřeme a uhladíme na vychladlou růžovou vrstvu. Dáme chladit opět na min 1/2-1 hodinu, poté můžeme odstranit obruč, kterou nejprve oddělíme od dortu nožem kolem dokola.
2 komentáře to 'Jahodovo-šlehačkové šílenství'
6. 6. 2008
no tak teď už fakt nevím, jestli ten tvůj blog mám vůbec sledovat … 😛 😛 😛
6. 6. 2008
😛 Lepsi sledovat nez opravdu tloustnout, ne? To si pis, ze takove silenstvi zanechava stopy 😀 Ale byl mňamózní, takze recept doplnim…