Recept dodám, pokud ty kalorie přežiju. Jinak by vám recept byl taky nanic…
Jahodový dort se šlehačkou

Jahodový dort se šlehačkou

 Tak jsem zpět – kalorie se daji přežít: vemte bombu jako dárek ke kafi na návštěvu a ve větší společnosti na Vás vyjde jen klíneček… no a z toho nepraskente!

Suroviny:

Těsto: Růžová vrstva: Bílá vrstva: Červená:
2 vejce 500g jahodového jogurtu 1 šlehačka (200-250ml) cca 10 jahod
60g cukru moučka 1 balíček želatiny 2 lžíce cukru moučka 1 Rama Cremefine ke šlehání
1 vanilínový cukr červená potr.barva 1 ztužovač šlehačky 2 lžíce cukru moučka
3 lžíce oleje   1 balíček želatiny 1 dortové želé červené
60g hladké mouky   2 lžíce cukru krystal  

Postup:

Korpus: Ručním šlehačem vyšleháme vejce s cukrem a vanilínovým cukrem do pěny. Trvá to asi 3 minuty na plné otáčky. Přidáme olej a krátce zašleháme. Mouku prosejeme na pěnu a zlehka zamícháme. Dortovou formu s uzávěrem připravíme tak, že mezi dno a obruč přivřeme pečící papír tak, aby byl napnutý na dně formy. Papír ani boky formy následně nevymazáváme. Těsto nalejeme do formy, uhladíme do roviny a dáme péct do vyhřáté trouby na 25 minut při 160oC. Po upečení objedeme nožem těsto kolem formy aby se odlepilo a bez obruče necháme vychladnout.

Růžová vrstva: Želatinu nasypeme do malého kastrůlku či hrnku, zalejeme cca 2-3 lžícemi vody. Pokud se nám jogurt zdá málo barevný, můžeme želatinu zalít již obarvenou vodou. Za stálého míchání na mírném ohni želatiu zahříváme, dokud se úplně nerozpustí. Nesmí vařit! Do takto připravené želatiny zamícháme 1-2 lžíce jogurtu, který jsme si připravili do šlehací mísy. Želatinovou směs pak šlehací metlou zašleháme do jogurtu v míse. Na korpus zpátky nasadíme obruč z pečící formy a rozetřeme jogurtovou hmotu. Vyrovnáme povrch a dáme chladit cca na půl hodiny.

Jahodový dort

Jahodový dort

 

Bílá vrstva: Připravíme si želatinu jako u předchozí vrtsvy, tentokrát bude stačit 1/3-1/2 pytlíčku anebo 2 plátky plátkové želatiny. Vychlazenou šlechačku vyšleháme s cukrem a ztužovačem na pevnou pěnu. Jednu lžíci pěny zamícháme do připravené želatiny a želatinouvou směs metličkou zlehka zašleháme do zbyvající šlehačky. Šlehačku rozprostřeme a uhladíme na vychladlou růžovou vrstvu. Dáme chladit opět na min 1/2-1 hodinu, poté můžeme odstranit obruč, kterou nejprve oddělíme od dortu nožem kolem dokola.

Červená vrstva: Dortové želé zalijeme 1/4 litrem vody, přidáme 2 lžíce krystalového cukru a za stálého míchání zahříváme na středním ohni. Přivedeme k varu a vaříme 1 minutu. Poté postavíme do ledničky a občas jdeme zamíchat. Chladíme, až téměř k pokojové teplotě, ale želé ještě nesmí želíérovat. Zatím vyšleháme Ramu Cremefine s moučkovým cukrem, naplníme zdobící sáček a vytvoříme lem dortu. Snažíme se dělat ozdoby těstně vedle sebe, lem slouží i jako mantinel proti stékání červeného želé z dortu. Jahody očistíme, nakrajíme na půlky a rozložíme na dort. Dortové želé téměř vychladlé, ale ještě neželírující, nanášíme malou lžičkou na ovoce a necháme stékat po dortě. Pak zalejeme ještě mezery, aby byla vytvořena souvislá vrstva. Pokud se při lití hmoty na dort začíná bílá vrstva nebo lem roztékat, máme želé ještě příliš teplé. Dort dáme ještě do lednice a s nanášením cvilku počkáme. V lednici zatím zatuhnou „roztopená“ místa. Hotový dort po dokončení necháme chladit ještě minimálně 1/2 hodiny v lednici.