
Koláčky olejové
Těsto:
- 1/4 litru mléka
- 1,5 dcl oleje (18 lžic)
- 2 žloutky (může být celé vejce)
- špetka soli
- 10 dkg cukru krystal
- 50 dkg hladké mouky
- 2 lžičky suš.droždí
Tvarohová náplň:
- 2 kostky tvarohu – okapané
- 100g cukru krystal
- 2 žloutky
- hrst rozinek (můžou být namočené v rumu)
Zdobení, posýpka:
- 1 vejce na potření
- hrst polohrubé mouky
- hrst cukru
- trochu Hery
- hrst povidel

Koláčky nezabalené
Zpracujeme těsto v pekárně, rozdělíme na dva díly, postupně každý díl rozválíme a rozřežeme na čtverečky cca 4x4cm. Malou lžičkou dávkujeme na těsto tvarohovou náplň, pak na ni položíme jednu, dvě či tři rozinky, podle toho jak je máme rádi a zabalíme. Na plech skládáme „spojem“ na papír. Rozinky můžou být namočené v rumu, nebo jenom ve vodě. Já dnes na to úplně zapomněla, nebyly namočené vůbec a po upečení to znát nebylo. Do tvarohové náplně nedávám citronovou kůru, dož bývá zvykem, já tam ten citron nějak nemusím. Peču si koláčky ke své chuti, ne?
Koláčky na plechu necháme kynout přikryté utěrkou cca 10-15 minut. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme posýpkou. Můžeme do koláčku udělat koncem vařečky důlek, do kterého dáme slzu povidel a teprve posýpku. Aby nebyly zbytky, dávám do těsta celá vejce. Nebo dám žloutky a potírám pak jen bílkem. Rozdíly ve výsledku jsou natolik minimální, že se mi nevyplatí sušit zbylé bílky a trošky vajíček v lednicce, než je definitivně vyhodím…
Pečeme 10 minut při 190oC, napoprvé je ale sledujte, co to dělá ve vaší troubě. Když použiju toto těsto na závin, peču ho 20 minut při 170oC. No a pečení bábovky bude někde kolem 45 minut, ale pokaždé si to zapomenu poznamenat, hlava děravá…
PS: Z této dávky mi většinou vyjde 50 ks. Dnes bylo ale těsto nějak řídké, asi mouka nebyla tolik suchá jako v zimě. Čili jsem se s tím nepárala a bylo 33 větších kousků.
PS2: Za recept, ze kterého jsem vyšla, děkuji Esko z Livingu.


5 komentářů to 'Vdolečky či koláčky?'
30. 5. 2008
jéjé, vdolečky 🙂 to snad není ani možné, já cítím tu vůni 🙂
30. 5. 2008
No jo, ale to stejně nejsou ty stejné stařenčiny… ani ty maminčiny… já je dělám k obrazu svému a proto třeba do tvarohu nedávám citronovou kůru (kvůli chuti, ne chemii). A u nich se rozhodně těsto neválí, ale lžičkou „vyhazuje“ z vanglíka 😀 A recept mají taky jiný… Každá máme ten svůj!
A já tu vůni cítím taky… začal se mi připalovat marcipán v pekárně! Letím!
31. 5. 2008
jedno mě mrzí, že jsem si neodzkoušela frgále ještě před mamkou 🙁 aby mi třeba řekla – tak to nedělej, já to dělám jinak … sice jsem při tom vždycky asistovala a pomáhala, ale zrovna frgále bych nechtěla dělat po svém, ale mít je přesně jako maminčiny … 🙂
31. 5. 2008
A máš aspoň mamčin recept? Měla je vynikající! A s postupem – to si pak sama vychytáš, aby to šlo od ruky a výsledek byl čím dál lepší. Mně se některé postupy moc nedařily a tak to dělám jinak. Jde přece a hlavně o výsledek.
23. 5. 2012
Už som ich piekla niekoľkokrát a neviem si ich vynachváliť, vynikajúce cesto, vláčne vydržia aj niekoľko dní, vrelá vďaka za skvelý recept – tu uvidíte výsledok môjho snaženia http://foto.dama.cz/foto.php?f=1026260