Černá buchta

Černá buchta

Ne ne ne, nejedna se o recept na kamuflování spáleného moučníku! Jedná se o klasiku naší domácnosti, prakticky lité těsto na plech, bez ozdob a posypu. Tuto „plechovou“ buchtu však můžete snadno proměnit ve sváteční moučník…

Černá buchta

  • 1/4 litru mléka
  • 1/2 Hery
  • 30 dkg cukru krystal
  • 2 vejce
  • 4 lžíce práškového kakaa
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva

Postup: do hrnce nasypeme cukr, přidáme kakao a dobře promícháme. Cukr nám dobře rozmíchá hrudky kakaa. Přilejeme mléko a tuk a ohřejeme. Ohřátím se rozpustí tuk a cukr, teplem se zvýrazní také barva kakaa. Počkáme na vychladnutí a přidáme vejce. Zamícháme metlou a přidáme směs mouky a prášku do pečiva. Nalejeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme 15 minut při 170 stupních Celsia.

Vylepšení: ještě teplou buchtu potřeme tence rozmíchanou meruňkovou marmeládou a posypeme mletými ořechy (nebo mletými mandlemi, kokosem, nebo co Vás napadne).

Mimochodem, tato buchta je letitý recept, pamatuji ji odjakživa, pekla ji moje maminka a my děti jsme ji měli rádi. Naše malé děti ji taky mají rádi a preferují ji „nahatou“. A všimli jste si nápadné podobnosti s bábovkou od Šárky z celých vajec? Jak snadno lze dát obyčejné plechové buchtě barokní nedělní tvar!

PS: Příště půjde i do těch mufiních košíčků, ať to máme komplet!