Moje teta říkávala, holka až umí udělat knedlíky, může se už vdávat. Mno. Před svatbou jsem je nezkoušela, takže nevím, zda jsem byla ke sňatku způsobilá… ale tak se to asi nemyslelo. Každopádně dodatečně musím konstatovat, že chyba se nestala, protože klasický kynutý knedlík se mi zatím vždy povedl. (Musím zaklepat.)

Klasický knedlík

Klasický knedlík

No a v druhé části rodiny se jim zas říká šišky. Takže můj osvedčený recept na

ŠIŠKY:

  • 2 dl mléka
  • 1 vejce
  • 450g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička sušeného droždí

Těsto zpracujeme (klidně v pekárně) a necháme vykynout. Rozdělíme na dvě půlky a vytvarujeme dvě šišky. Necháme kynout pod utěrkou, než nám sevře voda ve velkém hrnci. Vaříme v osolené vodě 10 minut, var nesmí být příliš bouřlivý, jinak se nám oplpovatí. Pak je otočíme a vaříme dalších 10-15 minut. Já je vařím zakryté. Po vytaření popícháme vidličkou, špejlí nebo nožem, aby vyletěla pára.

Dnes jsme je dělali k rajské omáčce.