Mraky v louži

Mraky v louži

Tato rychlovka může mít zcela prozaický a obyčejný název, ale poté co jsme ji tak nepoeticky rychle s…nědli, zaslouží si něco romantičtějšího.

Ingredience:

  • 250g tvarohu
  • 1 vejce
  • 250g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • případně trošku mléka na zředění (2-3 lžíce)
  • louže: jahody, 400-500g, moučkový cukr
  • nebo peřina: zakysaná smetana, moučkový cukr

Postup:

Z tvarohu, mouky, vajíčka a špetky soli zpracujeme těsto, nejlépe rukou. Je li hmota příliš hutná, že do ní nejde zapracovat zbytek mouky, přidejte trošku mléka. Z těsta pak tvarujte stejně velké kuličky, nejspíš se budou dařit spíše šišaté díky lepivosti těsta.

Dejte vařit vodu, osolte ji a připravené mraky vkládejte do vroucí vody. Vaříme je 6 až 8 minut, pokud budou větší i déle. Var nesmí být příliš bouřlivý, aby se mraky „nerozbily“. Po jejich vyplavání na hladinu ještě chvilku povařte.

Mezitím si připravte louži, nebo peřinu. Louže jsou jahody rozmixivané s cukrem – dejte ho podle chuti. Peřina je oslazená zakysaná smetana.

Mraky pod peřinou

Mraky pod peřinou

PS: Tentokrát bylo na vyfocení jídla opravdu jen pár vteřin, žádné velké aranžování, okolí se málem vrhalo do hrnce a baštil i náš nejvyhlášenější nejedlík!