080604_dsc_2759_zitny_upeceno_4001

Obyčejný žitný chleba

Suroviny:

  • 350 ml vody
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 2,5 lžičky soli
  • 600 g žitné chlebové mouky
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky sušeného droždí

Postup:

Těsto zpracujeme ručně nebo v pekárně na program „kynuté těsto“. Suroviny dáváme do pekárny v uvedeném pořadí. Po cca hodinovém kynutí v pekárně přemísíme na vále, vytvarujeme bochník a necháme na teplém místě ještě cca 1/2 hodiny kynout. Pak bochník překlopíme na plech s pečícím papírem, potřeme vodou a pečeme 45 minut při 190 stupních Celsia. Nezapoměňte do trouby vložit i kastrolek s vodou, aby se chlebík příliš nevysušoval. Po upečení chleba opět potřeme vodou a necháme na mřížce vychladnout.

Celý postup můžeme samozřejmě svěřit domácí pekárně na program „základní“.

080604_dsc_2773_zitny_nakrojeny_4001

Obyčejný žitný chleba

Za inspiraci děkuji tomuto receptu.