Poslední dobou jsme lehce přeslazeni a čekají nás jak jinak sladké Vánoce, takže jsem k dnešnímu obědu připravila bagetky podle nového receptu. Tímto děkuji za inspiraci od iv@. Malinko jsme upravili složení mouky a chuťové proporce. A pozor: česneku dejte klidně ještě víc!

Suroviny v pořadí do domácí pekárny:
250ml teplé vody, 3 lžíce oleje, 2 lžičky cukru, 1,5 lžičky soli, 240g hladké mouky, 240g pšeničné celozrnné mouky, 100g sýra strouhaného najemno, 1 lžička sušeného drceného česneku (může být víc), 1/4 lžičky mletého pepře, 1,5-2 lžičky sušeného droždí

Postup:
Suroviny vložíme do pekárny a necháme zpracovat těsto. Po skončení programu nakynuté těsto vyklopíme, rozdělíme na 4 díly, vytvarujeme bagety a položíme na bagetový plech, který nám bagety při pečení pomůže dotvarovat. Necháme ještě cca 20-30 minut kynout pod utěrkou (aby na sto nešel případný průvan místnosti) a zatím rozehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia. Po nakynutí bagety pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme semínky lnu a pečeme 20 minut.
Jak to dopadne, když těsto zadělává nepozorná matka odhánějící 3 děti od důkladného prozkoumávání kuchyně a zapomene do těsta přidat droždí – neboli včerejší pokus o tytéž bagety:



14 komentářů to 'Sýrovo česnekové bagety'
6. 12. 2009
Jé, tak to s tou nepozornou matkou znám…:-) Každou chvíli se mi taky něco takového stane. A to mám zatím jen jedno dítě :-)Bagetky jsou krásně vypečené, hned bych si zakousla, třeba ke gulášku.
20. 1. 2010
rybičko, plech na bagety dorazil v pořádku, děkuju. Koupila jsem si ten menší, mám zadělat stejnou dávku těsta nebo trošku ubrat? Aby mi to nevyběhlo do trouby 🙂
20. 1. 2010
Heleno, ta dávka by měla být na plech akorát, jestli ti naběhne těsto víc, budou jen vyšší a na řezu jako hříbeček, což nevadí, do trouby neutečou, neboj 😀 Ať se podaří!
22. 1. 2010
… tak podávám hlášení o prvním pokusu. Pekla jsem chlebové slunečnicové bagety. Tvarově krásné díky tomu plechu, ale chuťově výsledek rozpačitý. V přílišné snaze, aby se podařily, jsem do trouby přidala hrnek s vodou (jako se dává k chlebu). Výsledkem byly těžké hutné bagety, které nebyly moc křupavé. Asi to byla chyba s tím hrnkem, že??
22. 1. 2010
Heleno, to bude způsobené tím sýrem v těstě. Ten způsobí, že je těsto těžší a „buchtovitější“. Sýr se může vynechat, ale muselo by se upravit množství mouky (zvýšit, ale nevím teď přesně o kolik) – příště odzkouším a podám hlášení.
22. 1. 2010
rybičko, tím sýrem to nebude, protože jsem pekla chlebovou slunečnicovou. Na tuhle sýrovou mám taky zálusk, jen co dojíme ty chlebové 🙂
22. 1. 2010
Heleno, tím hrnkem s vodou to nebude. Já myslela, žes pekla tyto sýrové bagety. Jsou totiž hutnější než jiné. A jestli jsi pekla ty chlebové slunečnicové co mám tady jinde na stránkách, pak to bude žitnou moukou. Dej všechno množství mouky jen bílou pšeničnou a uvidíš ten rozdíl. Žitné pečivo bývá také hutnější. A určitě nevynechávej ocet, ten pomáhá kynutí, vím, že ho někdo vynechává z obav, že bude pečivo cítit octem, ale nebude. Má tam své opodstatnění.
25. 1. 2010
tak jo, zkusím to jen s bílou moukou. Dala jsem žitnou a ještě žitnou celozrnnou, to asi bylo moc (ocet nevynechávám).
Díky za rady, není to zdaleka první ze Tvých skvělých repectů, který jsem vyzkoušela. Favoritem je u nás zatím tvarohová zebra a straciatella na oba způsoby, ta je bezkonkurenční!
25. 1. 2010
Heli, už jsem dlouho nepekla výhradně z bílé mouky, ale dnes jsi mne navnadila a bagetky jsou na světě. Při použití obyčejné bílé mouky je výsledek opravdu podstatně jiný než se žitnou, chlebovou nebo celozrnnou moukou. Viz dnešní mlsné bagety.
1. 2. 2010
rybičko, díky za recept, mlsné bagety co nejdřív vyzkouším. Už teď mě mrzí, že jsem si koupila ten menší plech, já hlava! Jsme sice už jen sami dva, ale klidně bych uživila ten velký, ach jo..
1. 2. 2010
Heli, já je pekla vlastně kvůli tobě, už tak dlouho jsem nic nepekla jen z bílé mouky! A na fotkách ten plech je taky ten menší. Ten větší má hlavně širší a malinko nižší korýtka pro bagety a tím pádem je celý širší. Až na něm někdy začnu péct, určitě dám vědět, ze je na fotce ten větší plech.
4. 3. 2011
Díky za skvěle vypadající recept. Už se dlouho poohlížím po plechu na bagety tak se přinutím ke koupi a první vyzkouším tento recept!
6. 8. 2011
Zdravím, chtěla bych se zeptat, jestli jdou tyto bagetky upéct i bez bagetového plechu, nebo se při pečeni „rozjedou“? Děkuji za odpověď 🙂
6. 8. 2011
Abych pravdu řekla, já už bagety jinak než na tomto plechu nepeču. Takže bohužel neposoudím. Podle tuhosti těsta bych řekla, že se příliš nerozplácnou, ale spíš by to chtělo vyzkoušet, nebo rovnou zadělat těsto tužší. Omlouvám se, že nevím jednoznačnou odpověď…