Tomášův chléb z Dámy

Tomášův chléb z Dámy

Náš nejoblíbenější chleba, který se nám vždy podařil a který pečeme už jen ve zvětšené dávce, než je původní rozpis na „014. tomášův chléb“:

Suroviny:

515ml 350ml vody
3 lžíce 2 lžíce octa
3 lžíce 2 lžíce oleje
3 lžíce 2 lžíce kmínu
1,5 lžičky 1 lžička soli
1,5 lžičky 1 lžička cukru
300g 200g hladké mouky
300g 200g žitné mouky
150g 100g celozrnné mouky
750g 500g mouky celkem
2 lžičky 1,5 lžičky sušeného droždí
hrst hrst slunečnicových semen
hrst hrst lněných semínek
hrst hrst ovesných vloček

Pečení:

chleba v pekárně: Program 3 – Vícezrnný
chleba v troubě: 190°C 45 min.
pletýnky: 190°C 15-20 min.

Poznámka:

S receptem si klidně hrejte, měňte poměry mouky, měňte semínka, které do něj dáte, měňte tvary, které upečete! Zkuste ho upéct v troubě, ale „šišku“ vytvarujte spíše nastojato, má tendenci upéct se na placku. A pletýnky? Těm zvlášť dobře sluší lněné semínko!