
Tomášův chléb z Dámy
Náš nejoblíbenější chleba, který se nám vždy podařil a který pečeme už jen ve zvětšené dávce, než je původní rozpis na „014. tomášův chléb“:
Suroviny:
| 515ml | 350ml | vody |
| 3 lžíce | 2 lžíce | octa |
| 3 lžíce | 2 lžíce | oleje |
| 3 lžíce | 2 lžíce | kmínu |
| 1,5 lžičky | 1 lžička | soli |
| 1,5 lžičky | 1 lžička | cukru |
| 300g | 200g | hladké mouky |
| 300g | 200g | žitné mouky |
| 150g | 100g | celozrnné mouky |
| 750g | 500g | mouky celkem |
| 2 lžičky | 1,5 lžičky | sušeného droždí |
| hrst | hrst | slunečnicových semen |
| hrst | hrst | lněných semínek |
| hrst | hrst | ovesných vloček |
Pečení:
| chleba v pekárně: | Program 3 | – Vícezrnný |
| chleba v troubě: | 190°C | 45 min. |
| pletýnky: | 190°C | 15-20 min. |
Poznámka:
S receptem si klidně hrejte, měňte poměry mouky, měňte semínka, které do něj dáte, měňte tvary, které upečete! Zkuste ho upéct v troubě, ale „šišku“ vytvarujte spíše nastojato, má tendenci upéct se na placku. A pletýnky? Těm zvlášť dobře sluší lněné semínko!

