081019_dsc_9072_losos_final_vod

Věřte nebo nevěřte, ryba k obědu je jedno z nejrychlejších jídel. Nemluvě o tom, jak jsou rybičky zdravé!

Rychlost provedení si vyzkoušejte sami, já myslím, že za hodinu můžete mít i snězeno a nádobí umyto. Rozhodně to zkuste!
081019_dsc_9066_losos_predpecenim_vod
Ingredience:
  • losos (1,5kila)
  • sůl
  • citron
  • kousek másla (cca 100g)
  • sušená bazalka
  • čerstvá bazalka z kuchyňského okna (zhynula by, tak jsem ji sklidila celou)
  • voda (cca 150ml)
Postup:
  1. Lososa vyndáme z mražáku nejlépe večer, do rána při pokojové teplotě rozmrzne. (cca 0,5 min)
  2. Někdy dopoledne lososa rozbalíme, uřízneme ocas a rozdělíme ho na dvě poloviny. Umyjeme. Nasolíme z obou stran a pokapeme citronem. (cca 4 min)
  3. 25 minut před podáváním zapneme troubu a dáme vyhřívat na 200 stupňů Celsia. Vyndáme hluboký plech, poskládáme na něj tenké plátky másla do dvou řad, kde bude ležet losos, položíme na ně lososa a tenké plátky másla poklademe i na jeho povrch (tam už menší množství. Posypeme sušenou bazalkou, nebo na drobno nakrájenou čerstvou. (4 minuty)
  4. V této fázi ještě nebude trouba vyhřátá, nemohla to stihnout. Nevadí, i když na ní bude jen 150 stupňů Celsia, vložíme nezakrytý plech do trouby a nastavíme minutku na 20 minut. Po cca 5 minutách rybu podlijeme vodou, cca 1,5-2 dl. (cca 20 min)
  5. Po zapípání minutky plech vyndáme, naporcujeme a servírujeme. (cca 1,5 min)
  6. Přílohou může být bílý chléb či brambory. Příprava nám zabrala přesně 30 minut. Labužničit můžeme zbývajících 30 minut, protože proč? Pozor na kostičky! A dobrou chuť!

081019_dsc_9069_losos_upeceny_vod