Tak jsem chtěla jednou po delší době zkusit nový recept z časopisu. No nakonec jsme koláč měli, ale ne podle časopisu! Zatímco nedopečené, mastné a vůbec nepodařené těsto letělo s velkým zklamáním ještě teplé do koše, po myšlenkách zbavit se i připraveného tvarohu a zapomenout na recepty v časopisech, po … no nebudu úplně podrobně doslovná… jsem se zatím nezničenými a připravenými surovinami naložila po svém. Včerejší „valentýnský“ dezert byl nakonec zachráněn.

Tvarohový koláč s mandarinkami

Tvarohový koláč s mandarinkami

Suroviny:

  • 750g nízkotučného tvarohu
  • 200g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 3 lžíce kukuřič.škrobu Gustin (nebo pudinku)
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 3 mandarinky
  • 5+3 lžíce kokosu + na vysypání formy
  • lžíce másla na vymazání formy
  • 2-3 lžíce citrusové nebo meruňkové marmelády

Postup:

  1. Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.
  2. Do šlehací mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, škrob, šťávu z citronu a 5 lžic kokosu a vyšleháme na krém.
  3. Do formy rozetřeme na dno asi 1/3 krému, poklademe oloupanými mandarinkami nakrájenými na kolečka a doplníme zbytkem krému.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, prvních 15 minut při 200 stupních, zbývajících 45 minut při 190 stupních. Na poslední čtvrthodinu bude zřejmě potřeba zakrýt formu alobalem, aby se nespálil.
  5. Po upečení se koláč mírně „sfoukne“ a chladne hodně dlouho.
  6. Vlažný nebo i studený koláč potřeme marmeládou a posypeme 3 lžícemi kokosu.
  7. Podávat můžeme vlažný, ve vychlazené podobě je zvlášť osvěžující.
Mandarinky ve tvarohovém koláči

Mandarinky ve tvarohovém koláči