Tak jsem chtěla jednou po delší době zkusit nový recept z časopisu. No nakonec jsme koláč měli, ale ne podle časopisu! Zatímco nedopečené, mastné a vůbec nepodařené těsto letělo s velkým zklamáním ještě teplé do koše, po myšlenkách zbavit se i připraveného tvarohu a zapomenout na recepty v časopisech, po … no nebudu úplně podrobně doslovná… jsem se zatím nezničenými a připravenými surovinami naložila po svém. Včerejší „valentýnský“ dezert byl nakonec zachráněn.

Tvarohový koláč s mandarinkami
Suroviny:
- 750g nízkotučného tvarohu
- 200g moučkového cukru
- 4 vejce
- 3 lžíce kukuřič.škrobu Gustin (nebo pudinku)
- šťáva z 1/2 citronu
- 3 mandarinky
- 5+3 lžíce kokosu + na vysypání formy
- lžíce másla na vymazání formy
- 2-3 lžíce citrusové nebo meruňkové marmelády
Postup:
- Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhaným kokosem.
- Do šlehací mísy dáme tvaroh, cukr, vejce, škrob, šťávu z citronu a 5 lžic kokosu a vyšleháme na krém.
- Do formy rozetřeme na dno asi 1/3 krému, poklademe oloupanými mandarinkami nakrájenými na kolečka a doplníme zbytkem krému.
- Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů, prvních 15 minut při 200 stupních, zbývajících 45 minut při 190 stupních. Na poslední čtvrthodinu bude zřejmě potřeba zakrýt formu alobalem, aby se nespálil.
- Po upečení se koláč mírně „sfoukne“ a chladne hodně dlouho.
- Vlažný nebo i studený koláč potřeme marmeládou a posypeme 3 lžícemi kokosu.
- Podávat můžeme vlažný, ve vychlazené podobě je zvlášť osvěžující.

Mandarinky ve tvarohovém koláči

