
Nejlepší vanilkové rohlíčky? Jsou ty od maminky. Protože nejlepší vánoční atmosféra není chroupání rohlíčků, ale jejich válení, mačkání, tvarování, pokládání na plech, rovnání, popravování – a stejně bude každý jiný, i když je tvarujeme naprosto stejným způsobem jako máma, která je má jeden jako druhý…
Nastupuje pečení a cukrování a poté už zájem o rohlíčky u našich dětí ochladá, vadne až zcela zmizí. Prostě nezájem. Loni i letos. Hotové rohlíčky u nás Vánoce nedělají. Proto si je sami upečte, vychutnejte si kolečko ručiček kolem stolu – jde to snadno a je toho jen na jeden plech – tentokrát jsem vyzkoušela nejlepší vanilkové rohlíčky od Šárky:
Suroviny:
- 150 g hladké mouky
- 20 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 50 g mletých lískových oříšků
- 1 žloutek
- 1 lžička vanilkové tresti (nemusí být)
- 2 balíčky vanilínového cukru a moučkový cukr na obalování
Postup:
Z mouky, cukru, másla, oříšku, žloutku a tresti zpracujeme rukama těsto, které necháme cca půl hodiny odležet v lednici. Z těsta vytvarujeme váleček, ze kterého ukrajujeme stejné kousky. Z nich nám pak děti pomáhají snadno tvarovat stejně velké rohlíčky, které skládáme na plech s pečícím papírem nebo fólií. Pečeme 20 minut při 150 stupúních Celsia, nebo při vyšší teplotě, ale kretší dobu. Troubu vyhřejeme předem a při pečení hlídáme tmavnutí rohlíčků. Za tepla obalujeme v cukru.
Fotopostup: viz loňské rohlíčky
Pro redukční dietu: Zkuste několik rohlíčků pro Vašeho tlouštíka neobalit v cukru. Možná mu budou chutnat. U nás dieta u rohlíčků neprošla, není to ono.


2 komentáře to 'Rohlíčkové Vánoce II.'
29. 12. 2009
Ono to necukrování asi moc nepomůže – a když se neobalují horké,ale vlažné, chytne se na ně cukru míň, ne? Když měl syn tak 4- 8 let, též jsme měli rohlíčky roztodivných tvarů – a byly to ty nejlepší!
29. 12. 2009
Ano, cukrování za tepla a za studena dělá jiný efekt. Ten cukr se na teplém rohlíčku jakoby rozpustí a celý ho obalí do vrstvičky, zatímco na studeném cukr tu chytne tu ne.