Při dnešní deštivé sobotě Vám dám tip na mňamku nejen k táboráku, až bude hezky. Kdo větří podle fotky, že půjde o pivo, má částečně pravdu.
První pokus:
![]() |
![]() |
Další pokusy:
![]() |
![]() |
![]() |
Suroviny: 1/2 litru piva, 2dcl vlažné vody, 2 lžičky cukru, 3 lžičky soli, 1,1kg hladké mouky, 2,5-3 lžičky sušeného droždí, 3 lžičky drceného kmínu
Postup: Suroviny dáme v uvedeném pořadí do pekárny a zpracujeme těsto. Můžeme chleba upéct i v pekárně, nebo těsto vyklopíme na vál, vytvarujeme bochník a dáme do ošatky na další cca hodinu kynout. Bochník je třeba vydatně poprášit moukou, aby se při kynutí nepřilepil k ošatce. Kdo nemá ošatku, může použít cedník, utěrku a mouku – utěrku poprášíme vydatně moukou a rozložíme do cedníku. Do takto připravené „ošatky“ vložíme bochník ke kynutí. Než bochník překlopíme po nakynutí na plech, vyhřejeme troubu na 190 stupňů Celsia a na dno trouby vložíme kastrolek s vodou, aby se v troubě vytvořila pára, která prospívá při pečení kynutých těst.
Po vykynutí bochník opatrně překlopíme na pečící papír na plechu – s těstem nesmíme prudce klepnout, aby těsto nekleslo. Pomašlujeme mírně slanou vodou a vložíme do trouby na 45 minut. Během pečení bochník ještě 2-3x znovu potřeme vodou.
Příloha: špekáček a pivko
Dobrou chuť!
Zdroj: cook.blog.cz
11 komentářů to 'Pivní chleba'
23. 6. 2009
Ten k těm špekáčkům seděl jak prdel na hrnec!!!! Super!
23. 6. 2009
Já ho miluju i bez špekáčků… To byla zas jednou s receptem trefa do černého!
25. 3. 2010
Rybičko prosím mám dotaz,teď zkouším ten tvůj chlebík.Těsto se mi zdá trochu řídčejší,ale tvar drží,ale…peču jej už hodinu a není pořád hotový…chci se zeptat, peklas ho na horkém vzduchu nebo normálně ?…
25. 3. 2010
Beky, peču 99% všeho na horký vzduch. Nemáš nízkou teplotu? nepeče ti trouba trošku slaběji? Já ho peču necelou hodinu a bývá OK. A těsto taky mívám řidší, to se mi pak na plechu spíše rozplácne, jak je vidět na některých fotkách.
26. 3. 2010
Rybičko ještě mi řekni v čem jej pečeš.My ho dali do dortové formy té větší a musím říct,že je to první chleba ,který se za prvé: povedl a za druhé: je vynikající.Jiný už nechceme 🙂 jo a je dost i velkéj,takže ho budeme jíst asi ještě zítra .Krajíce jsou obrovské..super…budu si muset sehnat tu ošatku a potom něco na pečení…nemáš něco ve tvém obchůdku ?
26. 3. 2010
Beky, já ho peču jen tak, vyklopený z ošatky. Nebo když peču nějaký menší, dám ho do chlebíčkové formy. Ale tenhle peču volně. Ta dortová forma taky není špatný nápad. Ještě se chleba peče i v římském hrnci, ale ten nemám, tak víc neporadím. A na kynutí můžeš použít i cedník s nožičkama – taky jsem to předtím tak dělala – rozložíš čistou utěrku na stůl, poprášíš moukou, položíž těsto jako bochník a utěrku i s těstem vložíš do cedníku. Cedník poslouží jako ošatka úplně super, poprášená utěrka zas aby se ti těsto nepřilepilo. Vychytávku pro právě tento chleba v obchůdku nemám, ale mám tam teď nově vychytávku pro toustový chleba: http://obchod.urybicky.cz/products-page/vbr-pro-vs/forma-na-chleba-s-vikem-35cm/
Už se těším, až to sama vyzkouším!
26. 3. 2010
Ahojky právě jsme vytáhla z trouby chleba :-), píšete, že máte těsto řidší, já měla zase naopak hustší, ale přidala jsme trochu chlebové směsi z Lidlu (neměla jsme žitnou :-(, možná jsem měla přidat ještě více vody. 🙂 Tady je výsledek http://forum.living.cz/download.php?id=667357&mode=view a http://forum.living.cz/download.php?id=667358&mode=view. Voní dobře, jen čekáme na vychladnutí a půjde se ochutnávat. 🙂
26. 3. 2010
sirko, ten vypadá skvěle! v jakém vlákně na liv to máš, kde se ještě peče?
26. 3. 2010
Tady : http://forum.living.cz/ :_) Tady jsem narazila na první zmínku o něm a protože byl vychvalovaný, tak jsem jej zkusila. Jen mám pocit, že jsem tam neměla přidávat těch posledních 100 g té chlebové směsi z Lidlu. Mám pocit, že mohl být bez ní nadýchanější:-) Ale jinak je dobrý. 🙂
26. 3. 2010
Prima, díky! Vidím, že celé kuchyňské osazenstvo peče a jsem ráda, že chutná i z mojí kuchyně, nejen od Jamieho 😀 Trošku jsem poupravila odkaz…
26. 3. 2010
Rybičko díky za obrovskou radu s tím cedníkem,valím oči,to by mě vživotě nenapadlo 🙂 ale tu ošatku stejně budu shánět 🙂 ta forma je dobrý nápad,určitě se v ní ten chlebík i peče,tak až vyzkoušíš ,napiš a vyfoť..ještě jednou si ji du pořádně prohlídnout…