Při dnešní deštivé sobotě Vám dám tip na mňamku nejen k táboráku, až bude hezky. Kdo větří podle fotky, že půjde o pivo, má částečně pravdu.

090530_dsc_3838_pivo_640_wod

První pokus:

090530_dsc_3892_pivni_640_wod 090530_dsc_3915_pivni_fin_wod

Další pokusy:

dsc_4573_osatka_350_wod dsc_4577_naplechu_350_wod dsc_4581_hotov_350_wod

Suroviny: 1/2 litru piva, 2dcl vlažné vody, 2 lžičky cukru,  3 lžičky soli, 1,1kg hladké mouky, 2,5-3 lžičky sušeného droždí, 3 lžičky drceného kmínu

Postup: Suroviny dáme v uvedeném pořadí do pekárny a zpracujeme těsto. Můžeme chleba upéct i v pekárně, nebo těsto vyklopíme na vál, vytvarujeme bochník a dáme do ošatky na další cca hodinu kynout. Bochník je třeba vydatně poprášit moukou, aby se při kynutí nepřilepil k ošatce. Kdo nemá ošatku, může použít cedník, utěrku a mouku – utěrku poprášíme vydatně moukou a rozložíme do cedníku. Do takto připravené „ošatky“ vložíme bochník ke kynutí. Než bochník překlopíme po nakynutí na plech, vyhřejeme troubu na 190 stupňů Celsia a na dno trouby vložíme kastrolek s vodou, aby se v troubě vytvořila pára, která prospívá při pečení kynutých těst.

Po vykynutí bochník opatrně překlopíme na pečící papír na plechu – s těstem nesmíme prudce klepnout, aby těsto nekleslo. Pomašlujeme mírně slanou vodou a vložíme do trouby na 45 minut. Během pečení bochník ještě 2-3x znovu potřeme vodou.

dsc_4628_nakrojeny_640_wod 

Příloha: špekáček a pivko

Dobrou chuť!

090530_dsc_3946_spekacky_640_wod

Zdroj: cook.blog.cz