
Mraky v louži
Tato rychlovka může mít zcela prozaický a obyčejný název, ale poté co jsme ji tak nepoeticky rychle s…nědli, zaslouží si něco romantičtějšího.
Ingredience:
- 250g tvarohu
- 1 vejce
- 250g polohrubé mouky
- špetka soli
- případně trošku mléka na zředění (2-3 lžíce)
- louže: jahody, 400-500g, moučkový cukr
- nebo peřina: zakysaná smetana, moučkový cukr
Postup:
Z tvarohu, mouky, vajíčka a špetky soli zpracujeme těsto, nejlépe rukou. Je li hmota příliš hutná, že do ní nejde zapracovat zbytek mouky, přidejte trošku mléka. Z těsta pak tvarujte stejně velké kuličky, nejspíš se budou dařit spíše šišaté díky lepivosti těsta.
Dejte vařit vodu, osolte ji a připravené mraky vkládejte do vroucí vody. Vaříme je 6 až 8 minut, pokud budou větší i déle. Var nesmí být příliš bouřlivý, aby se mraky „nerozbily“. Po jejich vyplavání na hladinu ještě chvilku povařte.
Mezitím si připravte louži, nebo peřinu. Louže jsou jahody rozmixivané s cukrem – dejte ho podle chuti. Peřina je oslazená zakysaná smetana.

Mraky pod peřinou
PS: Tentokrát bylo na vyfocení jídla opravdu jen pár vteřin, žádné velké aranžování, okolí se málem vrhalo do hrnce a baštil i náš nejvyhlášenější nejedlík!

