
Obyčejný žitný chleba
Suroviny:
- 350 ml vody
- 3 lžíce oleje
- 1 lžíce octa
- 2,5 lžičky soli
- 600 g žitné chlebové mouky
- 2 lžičky drceného kmínu
- 2 lžičky sušeného droždí
Postup:
Těsto zpracujeme ručně nebo v pekárně na program „kynuté těsto“. Suroviny dáváme do pekárny v uvedeném pořadí. Po cca hodinovém kynutí v pekárně přemísíme na vále, vytvarujeme bochník a necháme na teplém místě ještě cca 1/2 hodiny kynout. Pak bochník překlopíme na plech s pečícím papírem, potřeme vodou a pečeme 45 minut při 190 stupních Celsia. Nezapoměňte do trouby vložit i kastrolek s vodou, aby se chlebík příliš nevysušoval. Po upečení chleba opět potřeme vodou a necháme na mřížce vychladnout.
Celý postup můžeme samozřejmě svěřit domácí pekárně na program „základní“.

Obyčejný žitný chleba
Za inspiraci děkuji tomuto receptu.


1 komentář to 'Obyčejný žitný chleba'
14. 8. 2009
AHOJ
tiez peciem chleba doma…pekny den