Domácí pekárnu mám přes rok a od té doby toužím po zaručeném a hlavně jednoduchém postupu na žitný chleba. A nejlépe kdyby byl i celozrnný!

Chlebík z trouby a z formy
Myslím, že se konečně povedlo! Ve formě na biskupský chlebíček se musí podařit každému i kdyby se neutrefila úplně přesně hustota těsta. Na plechu by hrozilo, že se z něj namísto bochánku upeče placka, ale ve formě nemusíte mít obavu. Navíc ve formě i krásně nakyne a nemusíte použít ošatku…
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Použila jsem na něj celozrnnou žitnou mouku co je na obrázku a poslední dobou oblíbené koření, také na obrázku. Recept mi zveřejnili v domácích pekárnách na „Dámě“, dostal číslo 948, tak si jej můžete opsat tam. Ale protože jsem tam po čase našla změněný text, uvádím recept i tady. Hlavně proto, že razím zásadu jednoduchosti, vymazala jsem i tam všechny přebytečnosti z postupu, dokud tam recept zase někdo nezaplevelí. Zde si žádnými prkotinami nenechám postup komplikovat.
Pokud s chlebem nechcete mít ani tu sebemenší práci (překlopit do formy, pustit troubu a strčit to do ní), můžete celou práci přenechat pekárně na program „základní“. Zvládne to taky – jako na posledním obrázku.
Suroviny:
350 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
2 lžíce octa
1 vrchovatá lžička soli
1 sklepnutá lžička cukru
150g hladké obyčejné pšeničné mouky
350g žitné celozrnné mouky
2 lžičky chlebového koření případně jen drceného nebo mletého kmínu
1,5 lžičky sušeného droždí
Postup:
Musíme počítat s tím, že celozrnné chleby nebo chleby s větším podílem žitné mouky budou hutnější (nenakynou jako s větším podílem hladké mouky), vlhčí a také s menšími póry.
Vykynuté těsto překlopíme z pekárny do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem nebo propracujeme na pomoučeném vále, vytvarujeme bochník a dáme do ošatky vysypané moukou. Necháme přikryté pod utěrkou cca 1h v teple kynout. Chleba buď necháme ve formě, nebo ho opravdu opatrně překlopíme na plech s pečícím papírem. Můžeme několikrát naříznout. Troubu předehřejeme na 200°C, hned od začátku do ní umístíme na dno kastrolek s vodou. Pečeme pak při 190 stupních po dobu 45 minut, po celou dobu s kastrolkem vody v troubě.
Před pečením chleba pomašlujeme vodou a po dopečení jej také hned pomašlujeme vodou. Můžeme mašlovat i 1 – 2 x v průběhu pečení, ale větráme tím teplotu trouby ven. Máme-li rádi slanší, můžeme mašlovat vodou slanou.






7 komentářů to 'Žitný celozrnný chleba do formy a do trouby'
15. 7. 2008
Rybičko, prosím, kde se dá koupit to tvoje chlebové koření?
A chlebík určitě vyzkouším, vypadá skvěle.
16. 7. 2008
Koreni na fotce kupuju v drogerii DM. Chtela jsem to napsat do textu a nejak mi to vypadlo…
11. 11. 2008
Ahoj, jakou používáš pekárnu?
11. 11. 2008
Moulinex XXL.
12. 11. 2009
Rybičko děkuji,
hledám a hledám recept který by nám sednul. Syn nesmí nic se stopou mléka a je alergický také na pšenici (ne na lepek, trošku jí snese, takže tvůj poměr obstojí:-) ). A tohle je první pokus co se zdařil, vykynul, je moc dobrý … díky až se mi povede ještě párkrát pokusím se hladkou nahradit špaldovou tu snáší lépe. Mám velkou radost, díky tobě. Daniela
12. 11. 2009
Danielo, my máme žitný také rádi a jsem ráda, že se podle tohoto receptu daří i jiným. Myslím, že s výměnou hladké za špaldovou mouku by nemusel být problém. Držím palce a ať synovi chutná!
18. 2. 2020
Dobrý den. Jak dlouho prosím necháte kynout těsto v pekárně než se přendá do formy, kde kyne další cca hodinu? děkuji. Recept vypadá krásně, tak bych ho ráda zkusila